[操作疑難] 100% ADOBE RGB 手提電腦

近期小弟想換手提電腦

睇中左ASUS UX580 , 但當中出左個問題

我去大鋪同黃金格價果時 , 佢地標出黎屏幕既參數都唔同

大鋪話 FHD 99% ADOBE RGB , 4K先有100% ADOBE RGB

黃金第一間鋪話FHD 只有SRGB100% , NTSC 72% , 4K先去到100% ADOBE RGB

第二間鋪就話FHD同4K都只有94% ADOBE RGB

而我上ASUS 官網睇都搵唔到個答案

想問下有冇師兄入手左依部手提電腦

或者有冇其他100% ADOBE RGB 既手提電腦介紹

感謝解答

近期小弟想換手提電腦

睇中左ASUS UX580 , 但當中出左個問題

我去大鋪同黃金格價果時 , 佢地標出黎屏幕既 ...
tmf1987 發表於 2019-3-24 02:21

所謂 abode rgb 100%是 sharp 4k. Igzo
色域是96-98%左右 未到100%
所以唔使煩啦
超過100% abode rgb 只有 Lg 出既 dream color2 panel
只有以前 dell 同 hp workstation有用! (我自己2部 hp zbook就用 dc2)

via HKEPC Reader for Android

所謂 abode rgb 100%是 sharp 4k. Igzo
色域是96-98%左右 未到100%
所以唔使煩啦
超過100% abode rgb  ...
暴走呆喵 發表於 2019-3-24 07:15

唔係好明...

請問師兄依家市面上有咩NOTEBOOK選擇

回復 3 #tmf1987

你講色域96%以上
现階段只有 Sharp 出既 panel
没其他公司有
72%就很多 auo Lg. Boe innolux之類

唔係好明...

請問師兄依家市面上有咩NOTEBOOK選擇
tmf1987 發表於 2019-3-24 21:31

高階機
Hp zbook 要dc3
Dell workstation mxxxx系列
Xps系列

其他我唔清楚了

你想找10bit abode 100%以上 現時沒機用
除非找舊 Workstation級(注意lenovo以前 没用 廣色域 ips屏)

你想找10bit abode 100%以上 現時沒機用
除非找舊 Workstation級(注意lenovo没用 廣色域 ips屏)

via HKEPC ...
暴走呆喵 發表於 2019-3-24 22:04

Lenovo ThinkPad X1 Extreme

< 仲以為依個係100% ADOBE RGB ..

咁市面上既選擇真係好少><

Lenovo ThinkPad X1 Extreme

< 仲以為依個係100% ADOBE RGB ..

咁市面上既選擇真係好少> ...
tmf1987 發表於 2019-3-24 23:04

sharp 4K你當100% 啦
我之前用Spyder 4 pro cal mon
結果係96%左右

真正100%以上只有LG 出DC2 屏

sharp 4K你當100% 啦
我之前用Spyder 4 pro cal mon
結果係96%左右

真正100%以上只有LG 出DC2 屏 ...
暴走呆喵 發表於 2019-3-24 23:10

但係見LG冇一部手提電腦有用佢地既MON

嘔血

師兄平時去開邊度買手提電腦多??

我明天想落去行下...

但係見LG冇一部手提電腦有用佢地既MON

嘔血

師兄平時去開邊度買手提電腦多??

我明天想落去行下... ...
tmf1987 發表於 2019-3-24 23:23

因為DC2 係專供比專業對顏色有要求的人用
除左Panel 仲要解碼版
成本甘重既野 你以為普通人會BUY
以前DC2既機要2500USD 以上才有
我大陸有朋友 先有方法比較便宜買DC2機子

現在普及左係街可以買到96%
香港用SHARP 4K Laptop over15K吧