更新成最新OS76版

值得一提是睇規格最終能用上全部4個核心工作,之前OS74穩定版只有2個核心工作,不清楚 ...
mingming19 發表於 2019-5-25 18:56

呢個有用,遲D裝,裝後再睇可否裝 WINE,簡單能用 PORTABE 放入 SD 就可以,唔要求佢識飛

呢個有用,遲D裝,裝後再睇可否裝 WINE,簡單能用 PORTABE 放入 SD 就可以,唔要求佢識飛 ...
chue 發表於 2019-5-29 19:52

https://support.google.com/chromebook/answer/6204310?hl=zh-Hant
這個應該幫到你!

Core-M版官價us$599,見ebay有賣us$430,我這部是全新私讓us$330
mingming19 發表於 2019-5-29 14:21

恭喜你買得口甘抵!

我自己都有部pixelbook, 想請問可以點樣解決Linux apps出唔到中文既問題?

Ching部機續航力如何? 我部殘殘地v1都US$250未計運費,  新機用M3真係抵玩! ...
redust 發表於 2019-5-29 17:40

使用3小時耗電40%(亮度70%) , 推算續航力約7.5小時中規中矩,充電速度幾快就真,原廠充半小時就由62%>100%
最初有睇v1,個人認為二手<us$210比較合,us$250睇Chromebook pro(M3-6y30) 更好

其實v2有標配/高配版:
標配:celeron 3965y/4GB/32GB
高配:M3-7y30/4GB/64GB
高配版算是chromebook pro第二代,個人認為8GB ram更好

via HKEPC Reader for Android

使用3小時耗電40%(亮度70%) , 推算續航力約7.5小時中規中矩,充電速度幾快就真,原廠充半小時就由62%>100 ...
mingming19 發表於 2019-5-30 05:37

可能v2規格倒退(Mon細左/Resoluton低左...)上年上eBay想買時要搶bid添呀! 不過一般出街用幾個鐘都唔洗帶牛, 無買錯係好野!

US$250要捕下先得....宜家低配最平都要USD229就真係無興趣啦....   
8GB我諗要親生仔先有啦....

回復 16 #redust

其實如果是win10 laptop同規格(M3-7y30+3900wAh電) 續航力也差不多,現chrome os穩定地每2-3星期有一更新,希望優化使續航力有更好表現

via HKEPC Reader for Android

回覆 16# redust

And V2 is heavier than V1.

h2210

我自己都有部pixelbook, 想請問可以點樣解決Linux apps出唔到中文既問題?
keithpktkl 發表於 2019-5-29 23:50

估計仲要裝 UNICODE  之類編碼,詳細點就未清楚

Google到呢個
https://www.lifeyou.net/2019/03/16/chromebook-linux-crostini/

但係跟住做唔得, 裝language pack會話
E: Unable to locate package language-pack-zh-hant
E: Unable to locate package language-pack-zh-hans