所謂的防反光塗層只係好過無咁解,有排唔夠普通的 anti-glare 磨砂面好。
Miipp 發表於 2019-6-26 19:28

咁你都好耐無留意相關塗層發展

IPAD PRO 2018果隻已經去到1.7%的折射率,正視係唔會見到自己個樣

係側面睇有反射係正常,因為偏光效果,

另外鬼唔知anti-glare 磨砂冇反光,
不過個anti-glare MON 解像度即刻差一截, 磨砂對比度又低好多
雖然我自己都仲係買anti-glare MON

咁你都好耐無留意相關塗層發展

IPAD PRO 2018果隻已經去到1.7%的折射率,正視係唔會見到自己個樣

係側面 ...
s84292 發表於 2019-6-27 08:18

1) 我本身就用緊 ipad pro 11, 雖然真係無去睇測試數據, 但我體驗係呢部旗艦 ipad pro 就算用上 state of the art 的防反光塗層後效果還是未如理想, 遠遠不及最普通的 anti-glare mon

2) Anti-glare 不會降低對比度, 師唔識唔好亂講誤人子弟.

3) 至於對 解像度 的影響, 每個人觀感唔同, 只要 PPI 不太低, 我唔覺得會明顯攪到睇字唔夠 sharp.

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

1) 我本身就用緊 ipad pro 11, 雖然真係無去睇測試數據, 但我體驗係呢部旗艦 ipad pro 就算用上 state of ...
Miipp 發表於 2019-6-27 08:38

多謝修正

我接受到大尺寸anti-glare,但係近睇的裝置anti-glare D微粒感好難唔發覺

你如果真係咁唔想鏡,你大可以買張anti-glare 貼上去

我講降對比度係講磨砂,而唔係anti-glare ,我唔記得分開講
s84292 發表於 2019-6-27 09:20

偏光片或玻璃經 anti-glare treatment 後表現出來就是磨砂

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

其實我由有DVDRom MBP用到2016 MBPr,MBPr個防反光處理已經係notebook界之中最好,PC廠好多都唔理

回覆 13# freefdhk

都唔使抄咁足,外型炒Apple,我理解為唔似Apple會少啲人買,對自己產品無信心。
但機入面都炒,咁就有少少偷人哋R&D呀。

回覆  freefdhk

都唔使抄咁足,外型炒Apple,我理解為唔似Apple會少啲人買,對自己產品無信心。
但機入面 ...
XexeX 發表於 2019-6-27 14:26

其實而家好多廠都變左金屬機殼 + 背光KEYBOARD + 外形相近

小米筆記本 windows 可激活後 再洗機重裝繁體版,
但 office 要係洗機前激活 , 綁定 office email a/c; 要大陸 ip 激活就係電腦裝 "川梳" 或其他回歸軟件回國啦.
利申: 雙11買左超超超平i3版

小米筆記本 windows 可激活後 再洗機重裝繁體版,
但 office 要係洗機前激活 , 綁定 office email a/c;  ...
kinzer 發表於 2019-6-27 15:48

Windows 10 家用版冇得停個 Update、Join domin 所以我選買Pro版~哈哈
不過個 Office 吾知點解我係香港都成功激活到 , 冇VPN.  
吾知係咪今批 618 天貓國際既貨 吾同D.  話晒直送香港 所謂 國際貨

回覆 37# freefdhk

無諗過裡面都抄,唔怪之得人哋話大陸企業偷技術。