回覆 18# s84292

看上去似TN
因為反白左

回覆  s84292

看上去似TN
因為反白左
暴走呆喵 發表於 2019-8-2 22:27

反白唔一定係TN問題,我自己隻PG278Q 都係TN,72% NTSC完全唔會反白
(高階少少的TN,可視角其實都可以好廣,咁當然冇IPS咁好)

依家低階TN多數都係存貨,
仲有生產的TN都係行中檔路線, 唔會得平過D低階IPS
低階入門45% IPS係可以好差,睇落有層灰咁,或者所謂的反白

回復 22 #s84292

45%三 四年前用過
己經忘了是什麼
Auo的 光面 ips...

我只記得约綠色只出啞綠色

via HKEPC Reader for Android

ching疑問句...點誤導....

仲有你好無記性
我以前有玩sony Z系
clevo 上 sharp igzo 96%
現在玩 HP Drea ...
暴走呆喵 發表於 2019-8-2 22:25

因為咁會易令人誤會, 只要選 IPS 就 "自然" 色水好, 特別係唔睇開產品 review 的人.

我當年就係介紹左一部色水差的 laptop 比一個普通 fd, 點知比佢埋怨左好耐

事實上大把 lowend 機揀 lowend IPS panel 只為噱頭.

網上是但搵就大把有呢 d IPS panel, e.g.

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

回復 24 #Miipp

但是
如果 Tn(現在没高階巴)72%
同 Ips低階 45%
我寧原要Ips低階
Tn望左右少少變哂色。看到眼都壞
以前我受夠了 死都唔玩 Tn
Lenovo x200~220
t61p ~w500(就係尼部 amd gpu 我以後没再玩 lenovo workstation)
用到怕 Tn!

現在只玩 Hp dc屏 <合乎我所有要求!

師兄。淘X同X京那裡惠普都有3700U板本。跟你價錢差不了多少。最平3899人仔。點解會選這個品牌。

回覆 26# wroy12
最平價錢比較平700人仔喎!

而且:
1 我想試新野;
2 有兩個牌子嘅laptop我唔會考慮,其一為Acer,另一為HP。

回覆  wroy12
最平價錢比較平700人仔喎!

而且:
1 我想試新野;
2 有兩個牌子嘅laptop我唔會考慮,其一 ...
Ezra 發表於 2019-8-8 18:43

Hp workstation级係正野
我部15 跟我第三年了
17每天 接近 full load甘用

係 家用 普通級超伏

回覆 28# 暴走呆喵
我有我理由唔用HP。

回覆  暴走呆喵
我有我理由唔用HP。
Ezra 發表於 2019-8-9 06:57

嗯 部羐本本玩得開心馬