[開箱] 淘寶勇者系列:麥本本 小麥S436 Ryzen 5 3500U laptop

我叫佢為勇者系列,係因為我買時係新產品,價錢唔貴(3499人字但未計運費),咁啱又有Budget,咪買返來試吓做後備機囉!
Configuration
Ryzen 5 3500U
8G RAM
256G SSD

先來簡單開箱圖:

其實我已經用咗佢一排,總結一下部機。首先,部機ok快嘅,裝個遊戲叫Lego Marvel Hero 2用1080p來玩雖然有少少鈍但起碼可以玩,比我i3-7100完全慢到玩唔到好得多。一般上網用Edge開4至5頁當然冇問題,用WiFi連NAS咁睇1080p片或睇Youtube 1080p都冇問題。(應該呀化?)

總之就係一部正常嘅Ryzen機。

喺淘寶買電腦自然有呢尐concern:
有冇Windows?有,Windows 10 Home。
係咪簡中?自然係,不過佢可以加language pack變任何一款語言。
可唔可以重裝其他語言?確定可以。

因為呢部機尐partitions分得好奇怪,又唔實用,我把心一橫以重裝方法從新分為一個working drive。我係裝英文版嘅,裝完上咗網後就話activate咗囉!

Drivers呢?未重裝時喺D drive度有齊,我裝佢抽入Windows installation USB key度。

各位有冇興趣呢?有嘅話我要講句“I am sorry!”部機下咗架囉!
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

係唔係TN?
D色....................

回覆 2# 暴走呆喵
為咗答你呢個問題,我特登開番呢呢機出呢睇。

得出呢個答案係唔知,但唔似係TN。佢個可視角度好大,似係IPS。另外尐顏色其實唔係相片中咁差嘅,張相真係開機照,當時我都覺得唔係好得。但update咗display driver後好咗,最低限度我接受到囉。

回覆  暴走呆喵
為咗答你呢個問題,我特登開番呢呢機出呢睇。

得出呢個答案係唔知,但唔似係TN。佢個可視 ...
Ezra 發表於 2019-7-29 22:09

ips都好D
tn 現今絕對接受唔到...
^^

呢個牌子唔知點做到咁平,我係淘淘見二手8代I5 gtx1050 都係賣2千尾

個mon色真係吾多掂,樓主接受倒就好
電量可以用幾耐?

請問入唔入 BIOS SET 開機順序?

個mon色真係吾多掂,樓主接受倒就好
電量可以用幾耐?
calvin7112 發表於 2019-7-30 00:16

都話色水唔係睇相咁差,我無法影到我眼見嘅樣。

官方話電用到4至5個鐘,實測只係用來上網+睇YouTube應該可以三個鐘以上,但因為我未曾玩到舊電乾塘所以唔敢確定。(我平時用佢唔插電上網通常只會一個鐘左右)

請問入唔入 BIOS SET 開機順序?
chue 發表於 2019-7-30 07:00

你係問有冇得入BIOS改開機順序,定係問裝機時有冇做呢件事?

改就緊係有得改,都話呢部只係一部正常嘅Ryzen機。不過我冇做到呢件事,因為佢default先boot USB key,之後SSD。

你係問有冇得入BIOS改開機順序,定係問裝機時有冇做呢件事?

改就緊係有得改,都話呢部只係一部正常嘅Ryz ...
Ezra 發表於 2019-7-30 09:15

咁正點解咁快下架....仲係新U 3500U wor