[開箱] 淘寶勇者系列2:神舟戰神 G8-CT7NA Gaming laptop

之前出post講小麥S436,我稱為“淘寶勇者系列”,自然唔止只係呢部機,今次講嘅係我部新主力機 。

我之前用緊Terran force X799G(Clevo P770ZM-G)作為主力電腦,一直都希望將部副機Thinkpad X100e換咗佢。原先計劃係買小米筆記本air,另外再替部X799G昇級display同SSD,但在睇完淘寶同一尐benchmark資料後,發覺咁嘅budget可以買部新嘅RTX2060 laptop,所以最終決定換部主力機佢。

先講部新機config:
I7 – 9750H
8G RAM
512G SSD
17” 1080p 144Hz 72% NTSC IPS display

價錢(不連運費)大約7500人仔,我叫店主幫我加8G RAM(299人仔),另外自己裝上一部由X799G換過來嘅960G SATA SSD(當唔使錢啦)。

之後一堆簡單開箱圖:

在使用一段時間後,來一個總結。作為主力機,我希望佢打到我想打嘅Games,現在基本上係一堆Final Fantasy。我以FF15作指標,其實X799G都可以符合我嘅期望,但當與一大堆敵人開拖時會慢咗,但呢部G8在全開特效下都冇呢個問題,係個風扇好響啫,不過咁事實係正常。至於文書上網睇戲等輕鬆野,自然冇問題啦!

之後又到喺淘寶買電腦自然有呢尐concern:
有冇Windows?有,Windows 10 Home。
係咪簡中?自然係,而且唔可以變語言。
可唔可以重裝其他語言?確定可以。

我係用裝S436嗰條英文版嘅Windows installation USB key,裝完上咗網後就話activate咗囉!

Drivers呢?未重裝時喺D drive度有齊,我好似部S436咁將佢抽入Windows installation USB key度。

最後,呢部機確定係Clevo OEM機,因為個driver installation program係Clevo出嘅。
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

應該冇,9750H係laptop u,用電池時應該硬件降速。

但不妨喺電池設定嗰度手動改最佳效能睇吓改善到幾多。 ...
Ezra 發表於 2019-8-30 14:49

我仲諗住可以用電但去得比較快

想問多樣野...有冇發現佢部機無插電既performance 爭好遠...特別是打機時...想問有咩方法解決..? ...
諸葛亮 發表於 2019-8-30 09:06

應該冇,9750H係laptop u,用電池時應該硬件降速。

但不妨喺電池設定嗰度手動改最佳效能睇吓改善到幾多。

所以我一定用火牛。

如果只係上網睇戲,3500U肯定冇問題,我估3200U應該都得,不過要8G RAM同1080P display。

另外,唔知你係 ...
Ezra 發表於 2019-8-30 00:18

查實,我係用緊X61黎睇戲..........
所以換新機後,個MON應該會滿意

想問多樣野...有冇發現佢部機無插電既performance 爭好遠...特別是打機時...想問有咩方法解決..?

你覺得部ThinkPad E595得唔得?
幾有衝動!
IGO 發表於 2019-8-29 23:55

如果只係上網睇戲,3500U肯定冇問題,我估3200U應該都得,不過要8G RAM同1080P display。

另外,唔知你係唔係金眼睛,係嘅話個mon就算IPS (1080p)你都會唔滿意。

回覆  IGO
我係用3500U

現在用佢早餐時上網睇YouTube,晚上用來玩十幾年前嘅MMORPG ...
Ezra 發表於 2019-8-29 23:17

你覺得部ThinkPad E595得唔得?
幾有衝動!

回覆 27# IGO
我係用3500U
https://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?fid=84&tid=2512199

現在用佢早餐時上網睇YouTube,晚上用來玩十幾年前嘅MMORPG

如果budget有四千,其實可以考慮Thinkpad E595
Ezra 發表於 2019-8-26 00:09

但粒U OK嗎? 這方面不太熟悉,請指教..
另外佢都有15.6寸,很合心意,我都係文書上網睇戲等等..

而佢面家折實左都係3400,幾吸引咁~
不過呢個價,只限佢既官網店買,如果咁買有咩要注意?
請指教一下,謝謝~

https://www.lenovo.com/hk/zf/lap ... /E595/p/22TP2TEE595

多謝意見,都係香港買算了..
IGO 發表於 2019-8-25 22:20

如果budget有四千,其實可以考慮Thinkpad E595