[開箱] 淘寶勇者系列2:神舟戰神 G8-CT7NA Gaming laptop

之前出post講小麥S436,我稱為“淘寶勇者系列”,自然唔止只係呢部機,今次講嘅係我部新主力機 。

我之前用緊Terran force X799G(Clevo P770ZM-G)作為主力電腦,一直都希望將部副機Thinkpad X100e換咗佢。原先計劃係買小米筆記本air,另外再替部X799G昇級display同SSD,但在睇完淘寶同一尐benchmark資料後,發覺咁嘅budget可以買部新嘅RTX2060 laptop,所以最終決定換部主力機佢。

先講部新機config:
I7 – 9750H
8G RAM
512G SSD
17” 1080p 144Hz 72% NTSC IPS display

價錢(不連運費)大約7500人仔,我叫店主幫我加8G RAM(299人仔),另外自己裝上一部由X799G換過來嘅960G SATA SSD(當唔使錢啦)。

之後一堆簡單開箱圖:

在使用一段時間後,來一個總結。作為主力機,我希望佢打到我想打嘅Games,現在基本上係一堆Final Fantasy。我以FF15作指標,其實X799G都可以符合我嘅期望,但當與一大堆敵人開拖時會慢咗,但呢部G8在全開特效下都冇呢個問題,係個風扇好響啫,不過咁事實係正常。至於文書上網睇戲等輕鬆野,自然冇問題啦!

之後又到喺淘寶買電腦自然有呢尐concern:
有冇Windows?有,Windows 10 Home。
係咪簡中?自然係,而且唔可以變語言。
可唔可以重裝其他語言?確定可以。

我係用裝S436嗰條英文版嘅Windows installation USB key,裝完上咗網後就話activate咗囉!

Drivers呢?未重裝時喺D drive度有齊,我好似部S436咁將佢抽入Windows installation USB key度。

最後,呢部機確定係Clevo OEM機,因為個driver installation program係Clevo出嘅。
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

77Xdm 1~3抵玩過部zm, 最高上到i9 9900K, 換完又玩多幾年
竹皮 發表於 2019-8-5 21:11

P77xZM係幾年前嘅舊機款,到現在已經outdate晒

回覆 5# kit228
有乜特別要求?

细過15吋
kit228 發表於 2019-8-6 18:29

冇budget限制嘅話,Razer Blade Stealth 13。有Budget嘅話,就要知道幾多。

回覆 10# 諸葛亮

因為神舟出名差,自己都black list咗佢好多年,但最近幾年改賣Gaming laptop,所以要勇氣試吓伏唔伏。

咁呢部gaming 覺得點?
longleg 發表於 2019-8-15 23:42

正常冇乜問題,係風扇比較嘈。

咁炫龍啲機如何?
dave666 發表於 2019-8-20 01:32

我冇用過,所以唔知。

但睇樣都係正常Clevo OEM gaming laptop呢,應該唔會太差啩…

咩graphic?
044003 發表於 2019-8-20 08:45

你係問我部機定炫龍?

我部機係RTX2060

回覆 22# IGO
真心講,想喺淘寶買部合你要求嘅laptop其實有尐膽搏膽。

出名平嘅牌子有神舟同麥本本(即係我最近開箱嗰兩個),但合你意嘅價錢只有麥本本做到。

比幾個選擇你:
https://detail.tmall.com/item.ht ... 7e13f690da3382bba1c
https://detail.tmall.com/item.ht ... 7e13f690da3382bba1c
呢兩部係天貓直營,一定可以送到香港。
https://detail.tmall.com/item.ht ... =5919063:2735250619
呢部應唔可以直送,但可以集運。

不過先旨聲名我未用過,甚至冇見過部實機,你去買係勇者行為。