請問呢兩個config 邊部用起上嚟會爽啲?

1. Intel® Pentium® 金牌 處理器 5405U
    Windows 10 家用版 64位元 英文
    4GB 1x4GB DDR4 2666MHz
    128GB M.2 PCIe NVMe 固態碟

2. 第8代 Intel® Core™ i3-8145U 處理器
    Windows 10 家用版 64位元 英文
    8GB, 1x8GB, DDR4, 2400MHz
    1TB 5400 rpm 2.5吋 SATA 硬碟

價錢相差700蚊.

平時主要睇 viu, opentv, youtube(480P已經可以). 打機主要係 stardew valley, don't starve, oxygen not included之類, 唔會打3D fps game, 少量文書工作. 咁邊部好啲呢? 謝謝.

PS 由於唔係自用, 所以唔會手痕去加RAM 或 換SSD.

一定係2,最好加ssd la

一定係2

用harddisk最多load慢啲等耐啲

但4gb ram好容易爆就唔係等唔等既問題  

而且hdd升級都比較方便(雖然可能唔升級)

via HKEPC Reader for Android

2. 再加錢叫廠換ssd

一定係 1, SSD 第一重要.

一定係 1, SSD 第一重要.
Miipp 發表於 2019-8-12 16:55

但留意得 128G,睇內文樓主似會就咁直接用預載 WIN10,WIN10 又 128G 會好痛苦,本身我部 DESKTOP 都係 128G,係另外加返 1T HD D 軟件大多裝 HD度先好少少

但留意得 128G,睇內文樓主似會就咁直接用預載 WIN10,WIN10 又 128G 會好痛苦,本身我部 DESKTOP 都係 ...
chue 發表於 2019-8-13 06:40

但但但留留留意意意, 選揀 2 是 5400 rpm 2.5吋

用 5400 rpm 2.5" OS 盤的機我會直接沉佢落太平洋深溝

但但但留留留意意意, 選揀 2 是 5400 rpm 2.5吋

用 5400 rpm 2.5" OS 盤的機我會直接沉佢落太平洋深溝
Miipp 發表於 2019-8-13 08:33

但兩部機都係冇得換U,但好大機會可以換HDD,龜比對跑鞋佢始終係龜。

但兩部機都係冇得換U,但好大機會可以換HDD,龜比對跑鞋佢始終係龜。
Ezra 發表於 2019-8-13 11:02

ching 又唔對題作答, 咁樣係考試拎唔到分架

樓煮開宗明義都講左 "唔會手痕去加RAM 或 換SSD"

ching 又唔對題作答, 咁樣係考試拎唔到分架

樓煮開宗明義都講左 "唔會手痕去加RAM 或 換SSD" :a ...
Miipp 發表於 2019-8-13 11:10

始終嗰句:“龜比對跑鞋佢始終係龜。”

set 1行Win10係災難,一個大尐嘅update已經冇命。