[操作疑難] Surface book 2 13.5” i7 8650u/256GB/8GB RAM/GTX1050 $12288 買得過?

Surface book 2 13.5” i7 8650u/256GB/8GB RAM/GTX1050

豐澤機價減到$12288,可加$2088 extend warranty 2年全保即total 3年,買得過?

豐澤話3年保養內包一次人為損壞,跌爆mon, 燒板,跌落水,比車look 到碎左都包,整唔倒會換新機

Thank you all Ching.

買佢為外型? 為M$出品信仰? 如果係就值

8代U / LPDDR3 RAM / 1050  賣 $12288 ?? 非常唔值

真實SB2 15" 用家答你 (2017年12月一出即刻 Amazon訂返黎用到依家)
本身買係貪佢個2-in-1 function, 可以獨立拆出黎當tablet用
但事實係因為佢當tablet咁用粒電最多2個鍾就玩完 (正用開住wifi上下網睇下youtube咁)
依家多數只係會當番正常notebook用
如果當番一部正常notebook用既話, 應該都算係windows laptop入面at least頭5好用 ("I cant live without touch"+build quality好+長氣)
另外, 如果你有需要用surface pen寫notes都係好好用
但唯一唔好既地方係, 如果唔急用, 可以等下11/2月, 好似講話會出SB3, 唔知會唔會有大更新。畢竟SB2都已經出左差唔多兩年, spec黎講係會已經outdated

回覆 3# 19940919

其實我最主要去八成時間做公司文書野,兩成時間可以得閒打下機,打機要求唔高,玩到下食雞或division 2(中或低標準設定)就可以,另外我工作上有機會成日開會要抄notes,所以拆個pad但使用時間只有兩個鐘我係OK,同埋我成日要睇PDF,excel word用個mouse拉上下左右我覺得好煩,想可以好似手機咁上下左右用手指推。

SB2 如果我用一日唔叉電得唔得?
如果咁嘅要求我仲有啲咩牌子型號可以選擇?

Thanks Ching

個個唔算係 豐澤減價  , 係公價

https://www.microsoftestore.com. ... Book-2?locale=zh_HK

回覆 3# 19940919
M記野做商務野/見客好fit啊, 形象夠晒pro
打機係ok 既, 不過一個大問題係好易過熱, 由其是係依家夏天咁, 基本上你玩一陣就會跌fps, 除非你開住冷氣/用風扇吹住玩
開住battery saver mode, mon開一半光輕鬆用到8個鍾既
3:2 用黎睇pdf/word documents等一流, 個touch好順無問題, resolution亦夠晒, d字好清, 長睇都舒服

另外上面位ching講得岩, 係網上microsoft store買會仲平(除非豐澤有好多野送la)

另外又要打到機又要有touch/pen support 選擇真係唔多(仲要個look semi-pro), 我諗應該係得lenovo thinkpad extreme/dell xps15 2in1/hp spectre x360之類呢d

真實SB2 15" 用家答你 (2017年12月一出即刻 Amazon訂返黎用到依家)
本身買係貪佢個2-in-1 function, 可以獨 ...
19940919 發表於 2019-8-9 15:36

spec方面唔駛太擔心
m$永遠同apple一樣慢人大半年
主要係有touch既windows laptop
黎黎去去都係果幾款好用
果d好用係spec入面睇唔出

sb2好似係pro版 可以阻住bug10亂咁更新
結合好用既mon比例同色域 想搵平d既取代品係冇 特別係想玩pdf
可惜既係定價十分反智 硬件唔夠update賣得仲貴過人特別係想要多d storage

另外如果豐澤係安心保 都諗得過
畢竟部機冇得整 咩病痛都係收公價
呢個情況claim保險會好過好多

via HKEPC Reader for Android

回覆  19940919
M記野做商務野/見客好fit啊, 形象夠晒pro
打機係ok 既, 不過一個大問題係好易過熱, 由其是 ...
19940919 發表於 2019-8-9 19:26

係網上microsoft store買會仲平 <== correct,不過買到先有用。無貨再平都係無用。

呢個年代賣皮零的機只係得 256G ssd 真係縮骨到無人有