三星notebook換wifi求推薦

我有部三星notebook  NP550P7C,個wifi只有300Mbps (印象中係minipcie卡......應該係Atheros AR9485)
想自己換張AC既有乜推薦?

咪又係ax200

via HKEPC Reader for Android

咪又係ax200

via HKEPC Reader for Android
mingming123 發表於 2019-9-23 09:19

樓主部機係mini PCI-e, 唔係M.2, 冇得用ax200

冇理由架喎,今日入二手 NP470 都有 AC,樓主果部唔係應該新D?點會冇?

另想問有冇人有 NP470 既資料?我想了解多D以便稍後改灌 LINUX 時能對症下藥走少幾步路

Intel 7260ac HMW

唔知三星要唔要白名單....

冇理由架喎,今日入二手 NP470 都有 AC,樓主果部唔係應該新D?點會冇?

另想問有冇人有 NP470 既資料?我想了 ...
chue 發表於 23-9-2019 22:52

部機喺剛出win8既時候買,年代久遠四核i7但wifi真係行N既(開機睇番原來係intel n6235)

Intel 7260ac HMW

唔知三星要唔要白名單....
jpcjpc 發表於 23-9-2019 23:02

無聽過三星要白名單......應該無限制

ar9485 係 1x1
睇下你部機有幾多條天線
Mini-pcie AC既選擇得intel 7260 或者Broadcom

7260 有bug 7265 又冇Mini-pcie 版
Broadcomm 果張AC 有點貴

其實唔使成日upload download file 買張有5GHz 既 ar9382 (2x2 雙天線) 或者 ar9380 (3x3 三天線) 接收力已經有大幅提升

利申...近月先買過mini-pcie wifi,睇完一輪買左ar9382 (35羊)

部機喺剛出win8既時候買,年代久遠四核i7但wifi真係行N既(開機睇番原來係intel n6235) ...
danny2244 發表於 2019-9-23 23:05

我啱啱睇機底都係 WIN8,WIN10 應該係由 WIN8 UP 上去,其他細節我就唔清楚,正了解

個wifi只有300Mbps

有 300M BPS 已經算快啦,你要知道部腦係幾年前出既,冇得同而家D 1000M 比,同埋點都會老化,就算冇人用過都會唔多唔少,呢D係物理現象

另想問一問,三叔BOOK BIOS 係咪都係禁 F2 入?定 ESC 或其他?