[配件] HP 15寸手提電腦屏幕故障自行換 TN 換 IPS

上年9月部【HP 15-ac501TU】i3 5200U,個 TN 屏幕底部突出現一橫紋,之後伸延越長越粗,阻礙觀看好唔舒服!

之前都有上網睇有用家自行更換,但怕自己搞爛拖咗成年冇理,終於情況越嚟越嚴重頂唔順,上淘 X 網搵評價最多店家查問,連問兩家都話只可換番 TN 屏幕,話部腦本身升級唔到 IPS,而且仲唔肯順豐速遞直寄香港,垂頭喪氣之時再問第三間,點知話可換 IPS 屏幕,而且佢 IPS 個價,仲平過之前兩間 TN 好多,而且仲可以幫我直寄順豐添 !

原來想用集運,但因怕國慶拖延及扣關,會國慶後先收到冇耐性等,加上怕屏幕脆弱用集運出事,所以寧願用順豐直寄,當日落單第二日傍晚已收到貨,即時去自取 $34元運費自付,返屋企用唔使十分鐘換好! 最初見網上討論,好多本身用 TN,換 IPS 後著唔到機,話好似條連接排線針位唔支援,所以唔多唔少都有點擔心!

拆開手提電腦屏幕邊框,比想像中更容易,亦比更換 SSD 硬碟更易 !

換好之後著機喜出望外,以往只能夠直望先清楚,朋友坐開少少都睇唔到,換完 IPS 之後當堂亮麗哂,而且任何角度都清楚睇到。加上測試有冇死點...測試後係全完美零死點,所以好滿意! 但就確係如網上討論所講,IPS 較 TN 暖色,但睇睇下應該會習慣!  

以下係換左 IPS 屏幕後,自拍幾張照片分享 ↓

拆開屏幕邊框後原有 TN Mon 資料 ↓

原來可以咁玩法

攞返舊MON型號seach下就會知幾針 通常60Hz都係30針
舊型號好似仲有其他細節要睇 前排都幫部laptop由TN換IPS
真係靚好多

攞返舊MON型號seach下就會知幾針 通常60Hz都係30針
舊型號好似仲有其他細節要睇 前排都幫部laptop由TN換IPS ...
hood1916 發表於 2019-9-24 23:52

係靚好多,基本上我呢部 HP 平價入門機,三年前買都覺得個 Mon,無論色水及光暗上,都比我8年前買果部 Fujitsu 雙核更差 !

因我係新手唔識搞,所以寧願影多啲照片俾店家睇,等佢幫我睇可以用咩 Mon,好在問第三家先話可升級 IPS Mon。如果唔係前兩店家唔肯直寄香港,我已經買貴咗野及原用 TN Mon 了,叫做好彩 !

係靚好多,基本上我呢部 HP 平價入門機,三年前買都覺得個 Mon,無論色水及光暗上,都比我8年前買果部 F ...
smartlam 發表於 2019-9-25 00:02

其實TN都有靚既
不過其實我都唔係好識 所以果陣換IPS唔洗煩

我很久之前 zbook14己自行換 ips
換過很多了
Ips update 好多 但下次換記得找 色域72以上的
颜色好很多

最後我自己用 Dream color panel的Zbook 15同17
一勞永逸

via HKEPC Reader for Android

回復 5 #hood1916

靚 TN
通常係 高級 Notebook同 workstation先用
例如以前的 Sony Vaio Z系 lenovo w系
係 Cable針位配套不同 低階機用唔到

係自從從4代 edp统一 notebook panel 接口
所以現在先可以 隨時換 Ips
不過 Edp有分2land 4land(一般機只有2land)最高1080p. 60hz ips panel

上年9月部【HP 15-ac501TU】i3 5200U,個 TN 屏幕底部突出現一橫紋,之後伸延越長越粗,阻礙觀看好唔舒服!
...
smartlam 發表於 2019-9-24 23:35

正常應該250~300人仔
完美應該450到(我17年換的價。現在應該更平)

正常應該250~300人仔
完美應該450到(我17年換的價。現在應該更平)

via HKEPC Reader for Android ...
暴走呆喵 發表於 2019-9-25 13:21

我換果塊 IPS Mon 測試過,所有色域都零死點完美屏,價格就係紅色範圍內而已,抵玩呀!

我換果塊 IPS Mon 測試過,所有色域都零死點完美屏,價格就係紅色範圍內而已,抵玩呀!  ...
smartlam 發表於 2019-9-25 13:45

下次玩HP ZBOOK
包你好多野仲正
Dream color panel
4th Code i7 cpu (4core 8t)
獨立GPU(不用經INTEL IGPU)
Ram 16GB up to 32GB (zbook15/17)

我同時間4開VM
仲夠力同時玩一隻Stream Game