買laptop,等下先定而家買?

今年大學notebook其實我就已經有心水,但主要唔清楚自己真係必須有laptop既堂/tutorial起邊...

目前心水係
HP envy 13 x360
ryzen 5 3500u+8gb+512ssd

預會玩啲而家部desktop handle到既game,睇下片咁.

抑或等下年ryzen mobile用上zen2(7mm)架構先?

始終擔心性能會好快唔夠做,budget預7000以下

via HKEPC Reader for Android

返學買notebook...多數都係上堂用黎上網...因為真係好悶

利申,畢左業,有買notebook

返學買notebook...多數都係上堂用黎上網...因為真係好悶

利申,畢左業,有買notebook ...
super_hkg 發表於 2019-10-1 20:26

同意,所以買輕細薄會比較重要。 HP Pavilion 13 夠平,係舊電無 Envy 咁好。
如果覺得唔岩心水,想再等,不妨等 Black Friday. 早買早享受,遲買平幾舊。

今年大學notebook其實我就已經有心水,但主要唔清楚自己真係必須有laptop既堂/tutorial起邊...

目前心水係
...
南伯利亞人 發表於 2019-10-1 20:00

我同你有同一個問題. 依家部i5 4系真係好慢....
想等下代Zen 2 mobile / intel tiger lake!
聽講tiger lake 用既GPU好勁, 而Zen 2 mobile ryzen 又係好強.
我只係想用iGPU 打下廢game, 唔想有display card. 唔知會係tiger lake GPU勁定係Zen 2 ryzen勁.

https://www.gamecity.com.tw/sangokushi14/

目前心水係
...
南伯利亞人 發表於 2019-10-1 20:00

必須有laptop既堂拎部13吋去上?
你D咩堂黎?

hp依部機幾好,個mon係AUO572D,電都有53Wh,拎上手都覺輕
只係RAM小同埋幾熱情,出街上網打一陣機都幾適合

必須有laptop既堂拎部13吋去上?
你D咩堂黎?
sailoralan 發表於 2019-10-1 20:57

engine year 1.

我估唯一一科必須用到laptop既係computer enginnering,但就排左起sem2先上,所以宜家唔清楚上堂個陣有無學校電腦用

via HKEPC Reader for Android

engine year 1.

我估唯一一科必須用到laptop既係computer enginnering,但就排左起sem2先上,所以宜家唔清 ...
南伯利亞人 發表於 2019-10-1 21:35

Programming 都要掛 ~

而家買,上堂呀,課程唔等人,見樓主讀既系似跟大隊用返 INTEL 好D

同意,所以買輕細薄會比較重要。 HP Pavilion 13 夠平,係舊電無 Envy 咁好。
如果覺得唔岩心水,想 ...
TerenceITC 發表於 2019-10-1 20:29

我尋晚去Fortress睇過, 係AMD板本, 又唔熱同薄, 唔太重, 好鬼正.

AMD Ryzen™ 7 3700U 搭配 Radeon™ Vega 10 顯示卡 Processor (2.3 GHz 基本時脈、最高可達 4 GHz 最大超頻時脈、6 MB 快取、4 核心)
Windows 10 Home 64
16 GB DDR4-2400 SDRAM (板載)
1 TB PCIe® NVMe™ M.2 SSD
AMD Radeon™ RX Vega 10 圖像控制卡
1.3 kg
13.3 吋 (對角) FHD IPS 微邊 WLED 背光輕觸式螢幕連 Corning® Gorilla® NBT™ 玻璃 (1920 x 1080)
1 年有限部件保養連人工