你地會買XPS 13 9300 定 Surface Laptop 3?

我自己就i5 / 8G Ram / 256G SSD就夠用

XPS 13 9300 最平i5 1035G1 - 8G Ram / 512G SSD / 16:10 FHD screen, 有mSD, 兩個USBC, 但冇USB A, 同埋冇touchscreen => 要11499

SL3 就都係i5-1035G7 - 8G Ram / 256G SSD / 3:2 touchscreen, 有USB A , 但冇mSD, 冇TB3 => 要家只係8988

差成2500.....
G7 (Iris?) 好似Graphic快過G1 (UHD?) ?
咁計好似SL3抵玩啲?

請問知唔知邊部少問題啲?
謝!

成皮嘢都仲得果8G ram,係我就2部都唔買,搵笨

surface laptop 同 xps 13 都係冇得加RAM。
十分建議你買16GB RAM 版本。
DELL你可以去官網搵他們的sales 可以平D

成皮嘢都仲得果8G ram,係我就2部都唔買,搵笨
diofit905 發表於 2020-6-19 16:04

沒有更對。

BTW surface __ 正常人聽到閃都閃唔切啦,點會有人認真考慮

我:娛樂就xps, 文書surface, mon 比例問題
xps 賣二手出去都唔平

唔好睇呢度咁多Lenovo post 走去買就得

輕薄感覺有 D overprice, 但對於某類用途的確係無可取代

但俾我就直接無視, 對於一句輕就可以將大部份元件焊落底板, 好唔開胃

我:娛樂就xps, 文書surface, mon 比例問題
xps 賣二手出去都唔平

唔好睇呢度咁多Lenovo post 走去買就得 ...
Once 發表於 2020-6-19 16:48

一般人文書用更加唔會揀 surface, 就正正因為 mon 比例.

16:9 勉強可以 dual window 處理 2 份文件, 或一邊開網頁 show 參考資料.

XPS 當年賣得貴既原因係佢做得比較溥, 框邊做得幼, MON係用正常色域.
但哩啲所謂優勢到今日都無晒. 啲山寨都做到以上要求. 睇佢用XPS 哩個名仲可以食幾耐老本.

以我所知兩隻都有一定程度鑊氣... 如果真係要買我寧願買返INSPIRON 7391, 1KG 唔洗, i7, 8G, 512, MX250(你唔好理佢垃圾, 至少佢獨顯先), 一皮唔洗
XPS 真係OVER-PRICED

一般人文書用更加唔會揀 surface, 就正正因為 mon 比例.

16:9 勉強可以 dual window 處理 2 份文件, 或 ...
Miipp 發表於 2020-6-19 16:57

兩份文件我會駁第二隻mon, 淨係用notebook mon 做太辛苦
3:2 只開一個word 打幾好用