終於有大督 d 的 10nm 牙膏 老虎湖

TB 及單核效能有驚喜, 非多線程重度應用應該表現唔錯.

不過去到價錢就係硬傷, 426 刀

同埋會唔會好似冰湖咁得小眾中階機採用的結局呢!?

https://www.notebookcheck.net/In ... marks.494462.0.html

多核始終唔夠打,萬年4C8T打人6C12T甚至8C16T

單核性能今次有驚喜, 幾勁 多核性能追到4500U.  

其實普通OFFICE 用同辦公 既話 單核勁有用好多過多核.  除非你寫CODE 或剪下片,就話要多核.   今次老虎係未包埋有USB4?

其實普通OFFICE 用同辦公 既話 單核勁有用好多過多核.   ...
kuenyou9 發表於 2020-9-18 06:32

4500u冇超綫程
3300X都可以打3500X啦
到有超綫程嘅4600u就99%打唔過

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - iOS(3.0.0)

TB 及單核效能有驚喜, 非多線程重度應用應該表現唔錯.

不過去到價錢就係硬傷, 426 刀

同埋會唔會好 ...
Miipp 發表於 17/9/2020 10:07 PM

佢官網個價錢係「品牌價」唔係實價,賣官網價執咗n年

其實普通OFFICE 用同辦公 既話 單核勁有用好多過多核.   ...
kuenyou9 發表於 2020-9-18 06:32

就係咁意思,係文書上網應用的 15~20w ultrabook 表現會幾好,但同 r5 比性價比就實輸到仆直

佢官網個價錢係「品牌價」唔係實價,賣官網價執咗n年
孤兒仔 發表於 2020-9-18 10:13

定價意思就係定價囉,公眾又點拎到大廠 100k+  的報價呢?ching 知道行內價可以暗示下?

Yes 廠就衰,連 MSP 都唔講,連參考比較都唔得

定價意思就係定價囉,公眾又點拎到大廠 100k+  的報價呢?ching 知道行內價可以暗示下?

Yes 廠就 ...
Miipp 發表於 18/9/2020 10:30 AM

我唔知行內價只係基本推理,牙膏自己唔做零售吹幾大都得
合作伙伴重多謝佢抬價添,另外有個概念我唔太同意"大廠 100k+"
我認為唔係大廠訂單大所以便宜,而係牙膏廠做便宜俾大廠圖壟斷廠機
近幾年唔清楚,早十零廿年牙膏U「大廠價」可能平過農企U

我唔知行內價只係基本推理,牙膏自己唔做零售吹幾大都得
合作伙伴重多謝佢抬價添,另外有個概念我唔太同 ...
孤兒仔 發表於 2020-9-18 10:38

好似 NV 咁
desktop 版加價
notebook 版無加 / 加少點

i7G7 一定不會平賣而且數量少
出到街多數 i5G3 同 i3G1