點解香港唔興用 panasonic 同 nec 果 d 超輕 notebook?

香港人咁多人要帶電腦返工

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - iOS(3.0.0)

日本以外全世界都唔多人用
M2 SSD興起之後,而家大學機印象中1.1~1.3kg左右有大把
再輕多少少但貴好多的話應該無乜需求
香港人揹慣書包啦

而且日文keyboard

望返鵰牌https://www.moss.com.hk/s/store/ ... od.detail?seq=21648

香港人咁多人要帶電腦返工

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - iOS(3.0.0)
funlog 發表於 2020-9-26 23:17

有其他選擇,例如surface go 2 ,用左你都唔覺。

因為要輕的用家會買 b9450, 唔識貨懶型先用日系

日本以外全世界都唔多人用
M2 SSD興起之後,而家大學機印象中1.1~1.3kg左右有大把
再輕多少少但貴好多的話 ...
ckyuen2 發表於 2020-9-26 23:28

日文 keyboard 有咩唔好

日文 keyboard 有咩唔好

funlog 發表於 2020-9-27 00:52

D符號都改哂位, 未必人人岩用

D符號都改哂位, 未必人人岩用
KinChungE 發表於 2020-9-27 01:04

https://item.m.jd.com/product/100005290809.html

大陸版同台版好似無呢個問題

係窮呀...除非真係有特價(例如Fujitsu UH-X 最近跌到落八千幾), 否則真係貴過主流機一截

回覆 7# funlog

1)香港市場太細,其中有部份公司已經唔再係notebook 或台機主導(Chrombook , Ipad etc...)
2) 另外日系機價錢上好難同其他大廠去鬥
3)要輕的機其他大廠都已經做到差唔多重量,除非追求去到極致重量(8xx-9xx g 內 ), 一般人1.1-1.3kg內 都已經收貨。沒需要一定要日本機

日文Keyboard :
    睇個人習慣,以前買過部日水Vaio Z (SVZ13 ) i3 version黎用 日文Keyboard ,開始已為自已會習慣到,但次後比日系Keyboard layout 影響到自已經常打錯同按錯位所以最後放左屋企一邊。 所以真睇自已用唔用到。

回覆 8# kelvinhin

印象中6月黃金做過特價,Fujitsu UH-X 現金價6988。

回覆  funlog

1)香港市場太細,其中有部份公司已經唔再係notebook 或台機主導(Chrombook , Ipad etc.. ...
happylesson3003 發表於 2020-9-27 04:35

唔係錢的問題,以前大把米王用兩皮一部的 vaio.

跟本問題係日系無賣點,唔好話用,連討論價值都無。

猿~