作為AMD fans,不得不說AMD NB問題.....

1.我2年前買AMD ZEN notebook,

每次cpu效能最高見到永遠只有一半loading full load,

原來bios set左省電,好多唔識電腦既人永遠用amd notebook只有一半效能

2. 電量永遠唔準,Vista時代已經係咁,

到ZEN NB時代都係,永遠用到50%時,突然跌到6%電,無幾分鐘即關機,

都唔知係唔係M$問題定幾間OEM既intel engineer專登咁做

https://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?tid=2460058

第2項 2年機,似舊電用殘收工問題多D

ban_account 發表於 2020-11-15 14:01

好少用NB,2-3個月先用一次,

同埋頭幾個月,之前幾部AMD機都係咁,

INTEL NB反而無依D問題~

咩嘢 Model ?

ban_account 發表於 2020-11-15 14:01

贊同

低電系 U
廠家好似會 config power wall 15/28W
但不知有無更低

1.我2年前買AMD ZEN noteboo,

每次cpu效能最高見到永遠只有一半loading full load,

原來bios set左省電, ...
掃馬想機 發表於 2020-11-15 13:39

set 返省電 先再睇電量點樣

原來呢啲情況係 AMD 搞事,我今日有條魚反咗肚,唔使問阿貴啦!

1. 就算Intel Notebook都係咁, 唔插火牛用電池時, 預設Balanced mode多數行1.xGHz, 單核扯盡2.xGHz, 冇tb (試過X1C Gen 7同X390都係咁)
2. 前後玩十幾部Thinkpad AMD機都冇呢個問題, 肯定係太耐冇用電池, 所以需要recalibrate

1. 就算Intel Notebook都係咁, 唔插火牛用電池時, 預設Balanced mode多數行1.xGHz, 單核扯盡2.xGHz, 冇tb ( ...
KinChungE 發表於 2020-11-16 10:01

1. cpu usage half of highest loading, need setting at bios

2,maybe la