[操作疑難] 8000蚊價位mon靚選擇..

目前自己用緊Thinkpad T480 ips mon

但色水真係麻麻地 , 色水淡某某....

長期係home 都駁外置mon用...

市埸上notebook廣告好少賣點係隻mon....

想問下8000呢個價位有無邊部notebook mon係有macbook質素?

自己買 144hz model換 廣色域 mon
條 dp一定係 4lands
8千元 一手沒可能 呢啲廣色域 最少萬五蚊以上
只能玩2手 workstation
8千元 可以買到 sharp 4k model
但 cpu可能 intel6-7代

via HKEPC Reader for Android

目前自己用緊Thinkpad T480 ips mon

但色水真係麻麻地 , 色水淡某某....

長期係home 都駁外置mon用...

...
free6836 發表於 2020-11-22 16:29

T480 ips係 6bit 45%色域當然唔得啦
我以前有部 820g2都係用差唔多質素嘅mon

我之前有用開10bit廣色域嘅zbook
我同你介紹下

Macbook係8bit 72色域 ntsc100%
Sharp係8bit 96%色域 nstc130%
如果你覺得macbook靚
上到去廣色域之後
你會覺得macbook不外如是

via HKEPC Reader for Android

呢樹某些 ching 成日提靚 mon 無用論, 叫人用外置 mon 乜問題無晒. 樓主點解反而需要靚 mon 機呢? 可否講 d 因素比佢地知下?

靚 mon 機得少數, 例如牙石部 zenbook OLED, 以及帶耳 XPS 高階廣色域 model

睇你要咩級數macbook既mon
要Macbook Air級數mon有, e.g. Lenovo S540, 13.3" 2k 72% NTSC
要Macbook Pro級數, 唔使諗, 8k冇可能做到

純睇個mon可能Galaxy book ion i5
8k加幾百有oled qled

睇你要咩級數macbook既mon
要Macbook Air級數mon有, e.g. Lenovo S540, 13.3" 2k 72% NTSC
要Macbook Pro級 ...
KinChungE 發表於 2020-11-22 19:10

咁咩機個芒有mbp級數?

呢樹某些 ching 成日提靚 mon 無用論, 叫人用外置 mon 乜問題無晒. 樓主點解反而需要靚 mon 機呢? 可否講 d ...
Miipp 發表於 2020-11-22 19:07

其實我真係好好好普通用家...

打機果D唔用PC...會係家用機玩...

又唔會有文書工作上須要用到PC....

我主要都係視聽娛樂 同 通訊為主
(返home後我好少會用手機 , 主要通訊都係用pc..主要係我自己鐘意用鍵盤打字)

所以速度配置上中階硬件我已經阿用有凸...

唯獨就得隻mon真係好影響使用感覺....

先問下師兄們有無人著重呢樣野...

macbook pro m1 教育價9000有找....睇下呢個價買唔買到靚mon notebook咁囉

無既話買部macbook就算~~

其實我真係好好好普通用家...

打機果D唔用PC...會係家用機玩...

又唔會有文書工作上須要用到PC....

...
free6836 發表於 2020-11-22 22:01

8999 羊

https://item.jd.com/100015489388.html

8999 羊
Miipp 發表於 2020-11-22 23:01

得閒落腦埸望下先