電池問題?

師兄, 想問小弟有部Lenovo MIIX 510 , 因機薄, 電池是內置的. 部機插了火牛但沒電. 火牛已正實沒問題, 也試了兩隻火牛. 想問是底板問題還是電池. 怕買了火牛回來都起唔到機. 一般notebook, 就算電池有事, 插火牛都有電到. 另有冇方法自行做簡單測試. 謝謝各位.

自己冇第二隻火牛的話, 最簡單係拎上Lenovo荔枝角CS試

I had a Lenovo E series (long time ago) encountered exactly the same problem (symptom) in only 6 months of use.  After checked by Lenovo service center, it was confirmed mainboard failure (燒主板).

CS試收錢嗎?

CS試收錢嗎?
crescentam 發表於 2020-11-24 10:02 AM

我之前上去見有放出來台面,唔需要問CS

自己冇第二隻火牛的話, 最簡單係拎上Lenovo荔枝角CS試
KinChungE 發表於 2020-11-24 09:59 AM

最方便會唔會係去樓下商場X澤試

電池是內置的, 要拆機掉換電池,  一般店舖不太可能這樣做.

電池是內置的, 要拆機掉換電池,  一般店舖不太可能這樣做.
crescentam 發表於 2020-11-24 10:49

淨係借人地隻火牛黎插一插, 唔係換電池試

火牛已知沒問題

火牛已知沒問題
crescentam 發表於 2020-11-24 11:01

As you said "一般notebook, 就算電池有事, 插火牛都有電到".  I guess, the mainboard is dead