内地買 notebook 是否已經比香港平?

好似3年前,有内地朋友告知,香港買 notebook已經不再便宜,
好多notebook,内地已經比香港平。

是不是真的?

8、90年代,香港d電器產品真係購物天堂,
連日本游客都來港買日本野,因爲平過在日本買。

個時候d 銷售服務好差,你唔買,後面大把人排隊,
所以欺詐、水貨、劣貨問題都好嚴重,個時d 靚仔靚妹買 walkman 都成日比人呃,
要你先比錢,然後 call 貨倉,等了半小時就話無貨而且不能退錢,要改買第二款。
簡直就是黑社會、强盜所爲。

今時今日,香港已經無價格優勢,d服務有改善但都是麻麻地,
d人海外購貨成趨勢。

美森買 Notebook 都有 ?
usei 發表於 2021-1-18 13:54

Yes, 4% rebate for all online shopping.

如果比較 2012年,當年都還百花齊放,選擇好多。
但今日的腦場,點解全部是上一代舊貨?選擇又好少,感覺賣不出,太多囤貨。
新款一d 價格離曬地,8G + 上一代 CPU = 10xxx ?我都買唔落。
身在澳洲的舊同學話,一向買電腦貴到爆的澳洲,現今都平過香港少許。
我估計可能未來都要從内地或美國入貨。

I use HSBC red card, with 4% rebate.
thenext 發表於 2021-1-18 10:56

美森買 Notebook 都有 ?

香港賣nb幾時有平過?

回覆 58# longleg

https://www.hkepc.com/forum/redi ... 43&pid=40087990

去腦場睇過 i3 得 HP 買得過
公司最近都買左
config 好標準
除非話低階機都要 72% mon

我用香港中銀雙幣銀聯卞,JD買野可以直接俾錢,用人仔結算
MAX100 發表於 2021-1-18 08:53

I use HSBC red card, with 4% rebate.

但可惜又唔十卜 GOOGLE PAY,或者稍後研究用銀聯
    ,
chue 發表於 18/1/2021 03:10

Apple Pay都只受銀聯
但入信用卡冧巴的方法又可以用 visa, master

我都係為左個送的Office在狗東到買Notebook, 只個office 都幾舊水, 我會考慮埋office個Cost入機價, 港行除左清倉時有平, 基本貴過森林同大陸, 你唔怕死老淘仲平, 我3個渠道都買過, 暫時無問題