大陸買完用邊間集運好?

回覆 21# chue

JD 有D 係直運到港, 唔洗集

我2016年跟呢度d chings 去 amazon 買 asus
2020年又跟呢度 chings 去JD買 Lenovo

同 spec 香港買可以貴差唔多一倍(同腦場比較),最正係 大陸買仲要送 office 又可又轉 繁中/英文。
香港代理食水深得好過分。

上面唔係平,而係香港地產稅太貴,食水太深

Q-Q 發表於 2021-1-16 10:43

上面重要係計埋左十幾 % vat 都重要平,香港係免稅的購物地獄

Q-Q 發表於 2021-1-16 10:43

呢d 你都信?
好似香港d 拉麵賣到 150蚊一碗,點知對面粥店賣 26蚊一碗粥。
”食租貴“ ,呢d 説法是呃人的。

IFC 有麥當勞照樣賣三十蚊一個餐多年有盈利。

香港幾時有平過? 不嬲都係大陸同AMAZON 平好多, 我4年前買i5 6代15.6 FHD 既notebook 連運費都係2千8 ...
mkboy76 發表於 2021-1-13 10:03

講緊80年代與 90年代中期,呢段時期,香港買電器比歐美便宜。

當兌換完港幣, 如果同價, 但內地送OFFICE正版, 夠照啦
保養就各安天命
香港有D廠拎上去話你人為, 同無保無分別囉
真係睇彩數

其實我擔心的是:

1)買來的產品有問題,怎麽辦?以前在香港買電腦、手機都試過 7日内出問題。

2)保養問題,現在不能去深圳,遇上維修點算。

呢d 你都信?
好似香港d 拉麵賣到 150蚊一碗,點知對面粥店賣 26蚊一碗粥。
”食租貴“ ,呢d 説法是呃人 ...
FL2011 發表於 2021-1-16 12:37

只要人流夠,賣得平賺得多,薄利多鎖,只要收入頂到地產稅就有盈利
各有商業手法取向,IFC呢D極少數例子不足反影實貌
租貴幾乎係9成人共識