内地買 notebook 是否已經比香港平?

好似3年前,有内地朋友告知,香港買 notebook已經不再便宜,
好多notebook,内地已經比香港平。

是不是真的?

對!
你見呢度咁多JD 開箱同埋教學!
識搵嘅真係可以平10-20%
同埋配置多d 選擇

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - iOS(3.0.0)

有問題會好麻煩 受到風險一定 jd買

via HKEPC Reader for Android

14年個陣,我同一個朋友去曼谷,他買了一部華碩 notebook。
當地有好多低價 notebook,個部華碩全黑膠,只賣港幣 1700 左右。
華碩、HP 呢類公司在東南亞發展中地區推出好多廉價系列,
除了款式老土d,全黑膠,顯示屏都是一般品質之外,性能唔會好差,
勝在夠平,平過大陸、香港。

後來,大陸小米notebook 出現,以成本價出售就帶動競爭。
香港買 notebook 真係貴,就算同款,美國都便宜一大段。

有無人從 美國 amazon 訂購 notebook回港?
有無咩經驗分享?

我見到好多 free shipping to Hong Kong, tax free。
點解可以做到 free shipping?

好似3年前,有内地朋友告知,香港買 notebook已經不再便宜,
好多notebook,内地已經比香港平。

是不是真 ...
FL2011 發表於 2021-1-12 02:26

現在好多在香港買notebook都是1年保, JD買1年內唔壞就賺左.. 同spec國內比香港多款..同spec可以差1-2K一部

base 大咪可以薄利多銷

美國HP同dell 好多時計埋運費寄到香港都重平過香港好多。。。。。

美國HP同dell 好多時計埋運費寄到香港都重平過香港好多。。。。。
Marshall 發表於 2021-1-13 08:26

你有無從美國官網買電腦?

Marshall 發表於 2021-1-13 08:26

我黑5 買 HP, 平HK 一半
但佢係由上海寄出, 等左大半個月都未到, 下次都係去JD 買就算

我黑5 買 HP, 平HK 一半
但佢係由上海寄出, 等左大半個月都未到, 下次都係去JD 買就算 ...
hkdvdrom 發表於 2021-1-13 09:07

是否官網買?
最終有無收到貨?