内地買 notebook 是否已經比香港平?

好似3年前,有内地朋友告知,香港買 notebook已經不再便宜,
好多notebook,内地已經比香港平。

是不是真的?

14年個陣,我同一個朋友去曼谷,他買了一部華碩 notebook。
當地有好多低價 notebook,個部華碩全黑膠,只賣港幣 1700 左右。
華碩、HP 呢類公司在東南亞發展中地區推出好多廉價系列,
除了款式老土d,全黑膠,顯示屏都是一般品質之外,性能唔會好差,
勝在夠平,平過大陸、香港。

後來,大陸小米notebook 出現,以成本價出售就帶動競爭。
香港買 notebook 真係貴,就算同款,美國都便宜一大段。

有無人從 美國 amazon 訂購 notebook回港?
有無咩經驗分享?

我見到好多 free shipping to Hong Kong, tax free。
點解可以做到 free shipping?

美國HP同dell 好多時計埋運費寄到香港都重平過香港好多。。。。。
Marshall 發表於 2021-1-13 08:26

你有無從美國官網買電腦?

我黑5 買 HP, 平HK 一半
但佢係由上海寄出, 等左大半個月都未到, 下次都係去JD 買就算 ...
hkdvdrom 發表於 2021-1-13 09:07

是否官網買?
最終有無收到貨?

香港d腦場好似發窮惡,有一兩家d店主好hard sell

上面唔係平,而係香港地產稅太貴,食水太深
Q-Q 發表於 2021-1-16 10:43

呢d 你都信?
好似香港d 拉麵賣到 150蚊一碗,點知對面粥店賣 26蚊一碗粥。
”食租貴“ ,呢d 説法是呃人的。

IFC 有麥當勞照樣賣三十蚊一個餐多年有盈利。

香港幾時有平過? 不嬲都係大陸同AMAZON 平好多, 我4年前買i5 6代15.6 FHD 既notebook 連運費都係2千8 ...
mkboy76 發表於 2021-1-13 10:03

講緊80年代與 90年代中期,呢段時期,香港買電器比歐美便宜。

其實我擔心的是:

1)買來的產品有問題,怎麽辦?以前在香港買電腦、手機都試過 7日内出問題。

2)保養問題,現在不能去深圳,遇上維修點算。

我其實仍然等緊深圳開關
然後上深圳玩一星期,順便網上訂白色 Yoga 13s

大陸名稱:Yoga Pro 13s,i5+16GB+512GB+Office,¥6299
https://item.lenovo.com.cn/product/1010504.html

香港名稱:Yoga Slim 7i Carbon,i5+16GB+512GB,HKD 9998
https://www.lenovo.com/hk/zf/lap ... on-13/p/88YGS701517

網上訂,一般兩日到到貨,地址就填寫酒店地址。
不過我等到頸都長都未開關。

只要人流夠,賣得平賺得多,薄利多鎖,只要收入頂到地產稅就有盈利
各有商業手法取向,IFC呢D極少數例子不足反 ...
Q-Q 發表於 2021-1-16 13:43

無可能,一碗拉麵成本絕對平過 牛肉漢堡+薯條+汽水,
香港可以賣漢堡包幾乎全亞洲最平(香港老麥食品售價平過越南老麥),
如果你講的是真話,香港一個漢堡套餐應該賣二百。
新加坡黃金地段租價同香港差不多,點解日本拉麵在新加坡只賣 60蚊港幣?
另外,點解連深水埗呢d 窮人地方,拉麵都要賣 100?
好似,有人打開  "香港人願意排隊比 100蚊吃拉麵" 的獨特市場,
於是個個拉麵都搶攻 100蚊一碗面,連d 垃圾深水埗拉麵都叫價 100。