[開箱] 邊隻牌子notebook 可以唔插電,只係插火牛都用到?

一般都係屋企用,唔會拎出街,舊電咁樣長差住,驚會易壞。

而家隻隻都內置電,你諗住打開入面拆走粒電?
不如買有得set battery management notebook, 如靚老母

而家唔係隻隻都有得較的嗎? 較到只差到60%, 就唔會易壞電.

長差100% 就一年要換電

基本上所有大notebook品牌都會有自己的power management,冇乜可能會因為長期駁AC而整壞部機

而家唔係隻隻都有得較的嗎? 較到只差到60%, 就唔會易壞電.

長差100% 就一年要換電 ...
youhello507 發表於 2021-3-28 23:45

邊有一年就換電咁化學
我公司十幾部notebook長插當desktop用兩年都未壞電

邊有一年就換電咁化學
我公司十幾部notebook長插當desktop用兩年都未壞電 ...
KinChungE 發表於 2021-3-30 08:43

睇下點定義要換電 . 有d人可能跌左20%-30% 可能就想換電

長差100% 就一年要換電 ...
youhello507 發表於 2021-3-28 23:45

set 80% 應該可保持鋰電池活性最佳。
同埋唔好長期咁熱, 所以冷氣環境會更佳,

邊有一年就換電咁化學
我公司十幾部notebook長插當desktop用兩年都未壞電 ...
KinChungE 發表於 2021-3-30 08:43

不知而家是否電源管理好左? 但我又聽到人成日話壞電. 我自己就冇試過壞電.

舊公司成千部 notebook, 睇住D 電, 一年就壞, 好明顯見到的.

set 80% 應該可保持鋰電池活性最佳。
同埋唔好長期咁熱, 所以冷氣環境會更佳, ...
qkuser 發表於 2021-3-30 09:09

呢樣我就不太知, 因為我見 lenovo 佢自SET 60%, 話咁樣就會好保護電池.......

不知而家是否電源管理好左? 但我又聽到人成日話壞電. 我自己就冇試過壞電.

舊公司成千部 notebook, 睇住 ...
youhello507 發表於 2021-3-30 14:50

1. 電池質量都有關, 以前D電係用唔用都會幾年後自動死
2. 早期既SMP電池係損耗得好勁 (大概6代CPU果期)
3. 其實經常用盡電池仲傷過經常充滿