[操作疑難] 選擇困難,4000左右dell i3 還是hp ryzen 3500u;?

今日岩岩影,好怕sale 係咁問我,影左相,再慢慢諗
我自己係真文書,8gb ram 應該夠,ssd 256 還是512 分別不太大
但粒U 真係諗唔到邊隻好,i3 11代就新,但上網睇仲慢過r5 3500u
大家會點揀?

二部都係入門級...
你咁嘅預算問啲師兄 搵小新系列
都好過呢兩部
11代i3 只係改名 其實都係十代
我記得四千中~5千中可以買到 11代i5  呢部先係用咗新嘅xe

via HKEPC Reader for Android

岩岩上dell 網睇過,上網買仲平好多,,,街鋪反而仲貴過官網訂

二部都係入門級...
你咁嘅預算問啲師兄 搵小新系列
都好過呢兩部
11代i3 只係改名 其實都係十代
我記得四千 ...
暴走呆喵 發表於 2021-3-29 20:42

我有諗過i5, 上網睇話iris graphic 好勁。雖然話唔打機,但有粒好既gpu 應該都好啲。

回復 4 #Silverlight

Uhd,620同 iris比 爭天共地
玩 Game可以打到 以前大作 我可以順玩 Gta4
硬解 又有分別 cpu資源慳好多

I3同i5 核心上又有分別
呢啲少少錢唔好慳

我有諗過i5, 上網睇話iris graphic 好勁。雖然話唔打機,但有粒好既gpu 應該都好啲。 ...
Silverlight 發表於 2021-3-29 21:10

Using i7-1165G7, the Iris Xe (G7) offers performance comparable to GeForce MX350.  

Go for 11th Gen i5/i7 with suffix G7.
https://www.intel.com/content/ww ... cessor-numbers.html

回復 Silverlight

Uhd,620同 iris比 爭天共地
玩 Game可以打到 以前大作 我可以順玩 Gta4
硬解 又有分別 c ...
暴走呆喵 發表於 2021-3-29 21:27

1125G4 有4C8T 而個base frequency都高過1035G4
都唔差嘅,唔打機的話...

咩年代..仲玩番RYZEN 3500 仲要4千銀..依家都出到 RYZEN 5XXX 過左兩代 , 2 樓講得無錯~~

回復 7 #ckyuen2

有好梗係買好啲啦
個價又唔係差得好多
Uhd vs irisXe
呢個距離永遠都補唔返

Using i7-1165G7, the Iris Xe is more or less the same as GeForce MX350.  Go for i5/i7 with suffix  ...
pc1668 發表於 2021-3-29 21:36

我都用緊i7 1160G7
正到無倫 好多嘢都玩到
係個 基本頻太低
不過我用超級小本 散熱勉強壓得住 冇辦法
我用得好開心 好耐未試過 有咁嘅感覺