[開箱] 小新Pro16 集顯版

搶到618 ¥4999, 用埋券埋單¥4879, 計返港元6100. 六月一日俾尾數, 六月八日下午先收到.

京東箱, 有兩塊海綿膠

小新箱

機, 火牛, 無其他嘢送

重裝windows10原來wifi driver無係win10 USB手指, 要上返lenovo download小新Pro16 wifi driver. 自己係win10裏面人手裝返, 好在wifi driver都係installer, 無乜嘢要搞. 之後上網就可以update.
重裝前要disable bitlocker, 否則裝唔到係C drive, 除非你自已format過曬.

記住重裝前先用microsoft account 綁定office 2019.
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

新機點爽法?

有乜優缺點?

新機點爽法?

有乜優缺點?
Miipp 發表於 2021-6-9 17:22

代答:缺點=冇得加Ram

oneofthem 發表於 2021-6-9 17:25

使用體驗方面關注多 d

oneofthem 發表於 9/6/2021 17:25
文書機16gb ram一般都夠用既,除非你成日用佢剪片執相

文書機16gb ram一般都夠用既,除非你成日用佢剪片執相
??? 發表於 2021-6-9 17:37

我覺得14寸冇得加都叫可理解,16寸都無好明顯係爲咗product segmentation。
所以我用銀包投票買HP,唔係一早買咗小新

大陸版WIN 10 (有冇HOME / PRO 之分?) 用到 bitlocker ?? 冇記錯應該 PRO 版先會有 !?
BTW, 呢部係我個WISH LIST 好耐冇唔捨得出手.....住...
$6100  呢個價..睇番 LENOVO HK  咁上下價D機..慘不忍睹.

人仔係貴, 但肯定香港買仲貴.
遊戲本啲出風口散熱都覺得緊繃. 這種薄本集顯版本最好. 可完全釋放CPU性能, 散熱好, 75wh 電池差滿出街可以唔帶火牛, 淨機1.8 kg 都唔算太重. 接口齊, MON又大又靚.

咩spec?

其實依部機賣點, 對於我黎講, 最優係16" 2.5K 有數字鍵盤.

HP 效能差都唔係問題, 就係只有FHD.

小新Pro16係windows 10 HOME. 重裝windows 時佢話C drive要disable bitlocker. 睇返應該係指"Device Encryption", 可能USB個template淨係識寫bitlocker.

大MON文書或編程好啲, 好用過15.6" FHD. 但要換RAM, sata drive, 咁真係战X好啲既.