华硕无畏15开启预售 搭载AMD锐龙5000系列4099元起

各師兄點睇?

一望到就諗點解比14吋平咁多. 睇真啲個MON大左, 解象度縮到1080P, 可以話慳電左, 但唔知畫面質素如何.
CPU 縮到去5500U. 比14吋加左個usb 3 type c 型接口, 1.5kg 重, 但睇唔到電池容量公佈. 未有拆蓋圖睇. 未知內蘢點樣.

先前14吋嗰部有點心動, 但見人仔太貴, 所以都係等下年先, 等得就等.

反正等得到下年,再等多年出 ryzen 5nm 會正好多

Dell 個部 5500U
港行 4999

14 pro 得type A頭,無C頭 2.8k 16:10 mon 14”網頁係舒服 1.4hdmi 最高4K 30hz
15.6 有C頭唔知有冇全能叉電連DisplayPort,Mon大啲1080解像度低啲,u慢啲慳電,重少少,長啲寛啲,平啲

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - iOS(3.0.0)
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

14 pro 得type A頭,無C頭 2.8k 16:10 mon 14”網頁係舒服 1.4hdmi 最高4K 30hz
15.6 有C頭唔知有冇全能 ...
jnusvc 發表於 2021-6-10 15:19

ching 用緊 14 pro?

有乜意見? 特別係缺點方面

我都係差 d 因為個 2.8k OLED 把時唔住, 係比呢部機 d USB 問題勒住 (無 type-c 充電, 左邊只得 2.0 等等低能問題)

仲有R5-5500u / R7-5700u都只係zen2架構
Pro 14係用zen3 標壓R7-5800H

type c 對自己真係可有可無, 去旅行都唔會帶notebook , 手機同電腦用同一火牛哩啲情況不太啱我用.
自己用既外置手指, 硬碟, RJ45, 滑鼠 轉接線, DVD ROM全部都用type A.
同電源線圓頭可以旋轉, 拉扯感覺比較順啲. 咁講又唔代表我對type c 反感. 感覺就是可有可無
无畏14 慳皮的地方, 就係我唔重視的地方, 所以我先心動.

无畏15都幾縮皮, 個MON 好似唔係三星屏. 建議想訂啲師兄睇埋開箱評測先好買.

these models will have warranty in hk?
Asus HK will provide warranty?

type c 對自己真係可有可無, 去旅行都唔會帶notebook , 手機同電腦用同一火牛哩啲情況不太啱我用.
自己用既 ...
WHITERICE 發表於 2021-6-11 05:01

无畏14 慳皮的地方, 就係我唔重視的地方 => 左邊的 usb 係 2.0 喎

ching 用咁多 ext usb 野, 駁 2.0 都唔影響?

兼且 vvbook 的 mon 開合角度細, 唔可以用 notebook 架升起部機來用

these models will have warranty in hk?
Asus HK will provide warranty?
YCW1402 發表於 2021-6-11 08:55

我估無
好似無大陸機係有香港行保

via HKEPC Reader for Android