反正等得到下年,再等多年出 ryzen 5nm 會正好多

14 pro 得type A頭,無C頭 2.8k 16:10 mon 14”網頁係舒服 1.4hdmi 最高4K 30hz
15.6 有C頭唔知有冇全能 ...
jnusvc 發表於 2021-6-10 15:19

ching 用緊 14 pro?

有乜意見? 特別係缺點方面

我都係差 d 因為個 2.8k OLED 把時唔住, 係比呢部機 d USB 問題勒住 (無 type-c 充電, 左邊只得 2.0 等等低能問題)

type c 對自己真係可有可無, 去旅行都唔會帶notebook , 手機同電腦用同一火牛哩啲情況不太啱我用.
自己用既 ...
WHITERICE 發表於 2021-6-11 05:01

无畏14 慳皮的地方, 就係我唔重視的地方 => 左邊的 usb 係 2.0 喎

ching 用咁多 ext usb 野, 駁 2.0 都唔影響?

兼且 vvbook 的 mon 開合角度細, 唔可以用 notebook 架升起部機來用

我真係會長連住只有mouse , 其他都係暫時,
開唔到180度, 介意, 但跌到4499人仔哩個價錢我可以忍.  ...
WHITERICE 發表於 2021-6-15 23:01

4499 第二次做,我尋日都留左個 quota 糾結緊

雖則心態上可以當買 mon 送機,只係 vvbook 個 build 不敢恭維,而且呢部野各方面 cost down 到極致(e.g. usb2.0 都夠膽落 2 個),只怕用用下發掘更多缺點出來

國行入門機都送 office home, 但无畏14pro就無跟;
type-c port 又唔 build, 因為個 port 同線路又貴幾蚊, 都未計 type-c PD power input, 呢 d 都唔係特別高成本野.

可以明白乜叫cost down 到極致乎? 拗來拗去做乜