[操作疑難] 買notebook,要色(畫面)靚,求介紹

本身用開macbook,但因為某個睇開片嘅網,唔係好support 太新嘅macOS,會成日有好多技術問題,好煩。都幾肯定如果係用windows 機,唔會有嗰d 問題,所以想買部notebook,for 睇片,同埋當後備機用,有時上下網咁,唔會打機。budget <$6000,求介紹

拖左好耐都無買,係因為怕,windows 機d 色彩無macbook 咁靚。想買部同macbook 差唔多嘅,大概13寸,最好d 色都係咁靚,有無可能?

macbook 的像素 : https://imgur.com/a/rBG6sKi

你肯定係os問題而唔係browser 問題?

趁有貨買intel macbook 行windows

macbook 裝chrome / firefox 都唔得? 咩網咁神奇?

2560x1600 P3 wide gamut
6千蚊樓下

咁師兄不如考慮下3樓 提議

2560x1600 P3 wide gamut
6千蚊樓下

咁師兄不如考慮下3樓 提議
hiyato 發表於 2021-8-25 08:23

$6000應該唔夠買Macbook

$6000應該唔夠買Macbook
KinChungE 發表於 2021-8-25 08:48

之前呢個科林. n 兄 有部 小米(好似) 靚mon睇av1

Asus部無畏14pro 2.8k Oled 5800h 1.3kg
6000以下

via HKEPC Reader for Android

windows 機有得揀 OLED mon, 秒殺 mac 雞雞的 IPS

所以唔存在「windows 機d 色彩無macbook 咁靚」呢件事, 只得「唔捨得拎錢買靚 win 機」的用家

正如 d 公司老細/HR 成日話請唔到人, 其實唔存在「請唔到的人」, 只有「出唔起錢的(縮骨)公司」

本身用開macbook,但因為某個睇開片嘅網,唔係好support 太新嘅macOS,會成日有好多技術問題,好煩。都幾肯 ...
vsaav 發表於 2021-8-25 02:30

面對現實,儲下錢先啦

你部Macbook 唔會靚得過高階windows laptop