惠普HP Elitebook 830 G7 中伏記

話說 我公司上年10月左右入手了10部 HP Elitebook 830
I5
32gb
256gb SSD
Intel vga
三年上門保養

懶人包:
1年內,10部機,有3部都出太極色,要換monitor.
1部2星期整好
1部1星期整好
1部進行中,9月頭報案,9月尾先有part去整。

故事詳細
今年7月開始發病,開始有用戶報告隻monitor 太極鴛鴦色,即左光右暗,搞到個用戶要駁monitor用部機。
(電子野壞或有問題係好正常既事,有得維修或更換解決件事就得)跟住就係惡夢開始。

7月26日 用戶A報告Monitor壞,咁我就好自然聯絡HP hotline要度求師傅上門維修。
維修話個monitor part冇貨要訂貨,有貨先上門。
我緊係話ok,問佢幾時有貨,佢話唔知,隔2日再覆我。
2日後 印象中係冇找我,最後我要追佢先話幫我睇下幾時有貨,最後幾約左8月3日,我個用戶放左飛機,搞到個師傅8月6日先整完。
第一單尚算可以接受。

8月中 用戶B報告佢部HP機又出現太極色。
我同事幫佢落call 叫師傅上來整。
呢次hp個倉有monitor part現貨.
我印象中係係1-2日內整好。
呢單係好滿意。

9月6曰用戶C星期一報告話隻monitor出現太極色。
星期二我聯絡hp,維修師傅又係話要個倉去查,1-2日先知。中途又打去追佢。9月10日星期五話要月底先有monitor缺貨,要9月底先有monitor part到香港,到時先整到。
我即刻嬲到打上去HP hotline投訴,hotline就人肉錄音機重覆話要月或底先有貨去整。

結論:

其實擺到明成批次monitor係有問題或者係部機設計有問題。有冇可能叫佢地早D換埋個7部monitor佢?

Elitebook應該商務機,個維修服務咁差既咩?
冇Keep 件去做維修既咩?
其實HP咁玩法,下下話冇part,拖返一頭半個月先整,
我可以點做?
直接同美國HP投訴好定叫公司律師出信俾本地HP維修??大家有冇相關經驗?

總公司仲叫我哋棄用中資牌子,轉用美資(dell 或HP).
好彩hp買左10部試水溫。
不過依家都幾頭痕下:
有3部派左俾財務員工用,7部俾左公司部門主管用。
(P.S:香港攔路虎個維修真係好過HP同dell,至少有keep件做維修,雖然要2日先上來,時效通常2日極整好,最差都係1星期內(帶上來既硬件都係有問題,要再約。)

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - Android(3.3.1)

未必唔 keep 830 的 panel, 或者出事的數量係災難性呢

1 年 10 部壞 3 部來計, 正常維修部唔會 keep 銷售量 ~3 成零件吧

老虎蟹快 d 換埋淨低個 d 啦, 問下 cs 有無 recall

回復 1 #ITDog

我公司主力買Dragonfly +x360 1040 品質都幾好

via HKEPC Reader for Android

話說 我公司上年10月左右入手了10部 HP Elitebook 830
I5
32gb
256gb SSD
Intel vga
三年上門保養

懶人 ...
ITDog 發表於 2021-9-12 20:17

見到你係公司 你買個量應該都係唔小喎...
搵你個Reseller 跟下 比個好D既 repair team 你...

不過如果你係散買一部半部 當你街客咁整都冇咩好say....

未必唔 keep 830 的 panel, 或者出事的數量係災難性呢

1 年 10 部壞 3 部來計, 正常維修部唔會 k ...
Miipp 發表於 2021-9-12 22:38

呢個型號唔通係孤兒機,全香港唔係真係得我地 10部啊!
咁就Hihi啦!

Recall 有d難度:
有3部派左俾財務員工用,7部俾左公司部門主管用。
Backup資料同重裝軟件 好大工程。
寧願一次過換7隻mon.

好彩既我地既c-suite老細係用apple機。

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - Android(3.3.1)

換得咁密, 緊無貨, 你估淨係得你換, 成批mon 有問題多.

10部,相對HP個出貨量,係好少,唔知樓主全年全公司幫HP買幾多野
1年30%壞芒,如果真係成批有問題,應該好易google到
就算未公開recall,HP內部都有相關數據應該知道
如果有錢,買多10%機做hot spare,同型號clone機比較快

10部,相對HP個出貨量,係好少,唔知樓主全年全公司幫HP買幾多野
1年30%壞芒,如果真係成批有問題,應該好 ...
TH30 發表於 2021-9-13 09:01

HP d 機出左名 ga la. 唔好太高要求。

Lenovo Thinkpad 真係點都高少少。

via HKEPC Reader for Android

1年30%壞芒,如果真係成批有問題,應該好 ...
TH30 發表於 2021-9-13 09:01

呢個真係少。
因為依家開始由中資轉緊美資。
不過今個季度 要買多40-50部台機。
暫時都唔夠膽用HP住。
下年度應該會加office 都會再買機。

後備機係有,換機都少事,要同D大佬夾時間整先煩。

呢個真係少。
因為依家開始由中資轉緊美資。
不過今個季度 要買多40-50部台機。
暫時都唔夠膽用HP住。
下 ...
ITDog 發表於 2021-9-13 10:48

lxnovo 既optiplex 枱機都算穩定, SFF/MT 機我都有唔少, 起碼未有人有事

不過大量買要留意佢出貨期, 1-2個月都等過, 急用真係會比佢激死