打得多就記得

以前學有教方法記
火 是 fire
現(金) 是 cash

我相信幫notebook keyboard續粒keycap換既難度仲高過拆機換keyboard
D鉸位太脆弱, 好易整爛 ...
KinChungE 發表於 2021-11-17 10:46

爛左claim 保養

去淘張鍵盤膜
原明 發表於 2021-11-17 07:42

試過macbook 用膜, 用左幾次就無用了, 打字手感變哂

打得多就記得

以前學有教方法記
火 是 fire
現(金) 是 cash
usei 發表於 2021-11-17 11:44

no la

我以前本書仔教, 千其唔好將字根聯想英文字母, 而係直接記住字根位置, 下意識去按. 多一重轉換英文字母會對將來高速打字做成折扣

爛左claim 保養
addax 發表於 2021-11-17 12:13

claim保養前又要將成功換左既keycap還原左先

回覆  ckyuen2

同書到用時方恨少的道理一樣, 我係憑FEEL 打, 所以其實都默唔出D字碼喺邊.....要痴都 ...
will_ko 發表於 2021-11-16 19:25

我都是記位打速成,  所以有人問碼, 我只會說 我=竹戈7, 唔識講HI7

其實而家16:9啱打快快樂x學倉頡,不過要俾dosbox玩吓自己

唔該各位, 我本身部X1 carbon GEN9 是ENG keyboard, 我想有返D倉頡碼,但唔想痴貼紙,想問下香港有無地方做倉 ...
will_ko 發表於 2021-11-14 22:45

Time to learn touch type

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - Android(3.3.1)

lenovo 個keyboard 我都貼過貼紙上去, 佢個字刻係左上角,
買啲透明layout 剛剛好fit 晒位, 貼完好靚, 唔會唔順眼,
十蚊搞掂既野唔駛搞咁多.