想問下呢,,ramdisk 點樣可以令windows開機快d?

之前有個post
個版友話開機點樣7秒8秒好似好吸引咁...
點先做到架請問?

如果用software呢

有冇版友知啊?

原帖由 calvin_02 於 2009-3-24 23:06 發表
有冇版友知啊?

http://www.hkepc.com/forum/viewt ... ghlight=&page=1

try try

唔可以用software
因為用software個陣,關機會清哂d資料,所以佢唔可以用黎存os
要過hardware,ssd先得,因為會下電池提供電力存資料,先可以加快個開機speed

原帖由 calvin_02 於 2009-3-23 22:23 發表
之前有個post
個版友話開機點樣7秒8秒好似好吸引咁...
點先做到架請問?

其實唔止開機快... 係咩都快左... 好爽

原帖由 doraemon7 於 2009-3-24 23:14 發表

其實唔止開機快... 係咩都快左... 好爽

先install Gavotte ramdisk... 之後set 其中3g 做ramdisk... 不過要再install "readyboost" 咁就唔駛自己按 F8 入os... 宜家入os 超快... 幾秒d programs 就彈晒出黎

咁但係上面果位師兄又話唔可以用黎做os既?
我唔明啊

原帖由 calvin_02 於 2009-3-24 23:20 發表

先install Gavotte ramdisk... 之後set 其中3g 做ramdisk... 不過要再install "readyboost" 咁就唔駛自己按 F8 入os... 宜家入os 超快... 幾秒d programs 就彈晒出黎

咁但係上面果位師兄又話唔可以用黎做os既?
我唔明啊

個RAMDISK 係一個VIRTUAL 既HARD DISK... 可以INSTALL OS 架.... READYBOOST 只係幫你裝完RAMDISK 之後開機 (你用VISTA 先要READYBOOST... XP 我記得唔駛)

原帖由 doraemon7 於 2009-3-24 23:27 發表

個RAMDISK 係一個VIRTUAL 既HARD DISK... 可以INSTALL OS 架.... READYBOOST 只係幫你裝完RAMDISK 之後開機 (你用VISTA 先要READYBOOST... XP 我記得唔駛)

你係咪搞錯D野
WINDOWS下既RAMDISK只係以一個驅動程式既形態存在
目的係用RAM模擬一個HDD
當你開機既時候,唔好話個DRIVER,連個WINDOWS都未LOAD出黎
有咩可能用到個軟件RAMDISK?
READYBOOST係VISTA既其中一個FUNCTION,完全唔關事
詳請請GOOGLE

原帖由 yth919 於 2009-3-24 23:37 發表

你係咪搞錯D野
WINDOWS下既RAMDISK只係以一個驅動程式既形態存在
目的係用RAM模擬一個HDD
當你開機既時候,唔好話個DRIVER,連個WINDOWS都未LOAD出黎
有咩可能用到個軟件RAMDISK?
READYBOOST係VISTA既其中一個FUNCTION,完全唔關事
詳請請GOOGLE

咁姐係冇辦法係ramdisk入面裝os?定係點?