最近用Bitcomet會疾下疾下咁,其他野又冇問題...

唔知點解最近個bt疾下疾下,即係係打開左bt個軟件之後
你禁一d file等要等5秒左右先load到,隔幾秒就疾一疾
但係我部腦咩都冇搞過啵
點解無啦啦會咁?
我已試過重裝~都唔得

Bitcomet 係咁架啦..

原帖由 jasongo 於 2009-3-26 23:05 發表

crack TCP

crack tcp no. 同佢電腦 BT 緊果時開 file 漫有咩關係?

樓主你用黎BT同你要開既果個file 係係同一個Harddisk ?
如果係既話會有咁既情況唔出奇,
由其係係BT得好勁果陣時~

原帖由 jasongo 於 2009-3-26 23:05 發表

crack TCP

幾多先好?

原帖由 HeroT 於 2009-3-27 00:09 發表

crack tcp no. 同佢電腦 BT 緊果時開 file 漫有咩關係?

樓主你用黎BT同你要開既果個file 係係同一個Harddisk ?
如果係既話會有咁既情況唔出奇,
由其係係BT得好勁果陣時~

唔係開file慢,而係係bt軟件的頁面中會lag

原帖由 jasongo 於 2009-3-27 10:33 發表

除crack tcp 外 ,開router port 等等要做 , 如用pccw 6-8m 的user ,重要在bt software 限全upload speed 唔好過 42kbs

因為用盡 64kbs 40秒就會無哂download speed 為0 ,唔lag 有鬼, 而用64kbs upload bt 長達30min的話

ISP  重會hang 外聯網ip

但係之前同樣setting點解會冇事...
同埋小弟冇用router.亦唔係pccw,而係hkbn

原帖由 hingchun 於 2009-3-26 20:51 發表
唔知點解最近個bt疾下疾下,即係係打開左bt個軟件之後
你禁一d file等要等5秒左右先load到,隔幾秒就疾一疾
但係我部腦咩都冇搞過啵
點解無啦啦會咁?
我已試過重裝~都唔得

0.7x/0.8x個陣好似試過,原因唔記得
你留意下係唔係cache set得唔夠多
(Bitcomet個cache機制寫得比較差,ram用得多,HDD讀寫頻繁)
如果唔得....轉utorrent把啦
http://www.utorrent.com/downloads/

原帖由 122003 於 2009-3-27 18:55 發表

0.7x/0.8x個陣好似試過,原因唔記得
你留意下係唔係cache set得唔夠多
(Bitcomet個cache機制寫得比較差,ram用得多,HDD讀寫頻繁)
如果唔得....轉utorrent把啦
http://www.utorrent.com/downloads/

冇用過utorrent,但係唔多想轉
關於cache,我個setting係最小6MB.最大50MB