請推介一些遙控軟件 (freeware)

最主要係想係公司遙控屋企部機進行 bt & ftp 運作, THX!

一般都係Real VNC或者Ultra VNC?
如果你屋企部機支援remote desktop,可以直接用remote desktop。

原帖由 mdws2002 於 2009-6-8 09:33 發表
一般都係Real VNC或者Ultra VNC?
如果你屋企部機支援remote desktop,可以直接用remote desktop。

但我想安全性高 d & 易用 d, 咁邊隻會好 d 呀? (同時要經過 router 的)

原帖由 double19 於 2009-6-8 10:01 發表
remote desktop 安全d

router set 返 port forward 3389 去你部機個 private ip 就得 (e.g. 192.168.100.2)

個人感覺 WINDOWS 內置野一般都係麻麻地

原帖由 469394 於 2009-6-8 10:29 發表

個人感覺 WINDOWS 內置野一般都係麻麻地

不過remote desktop 真係好過vnc,我用ultra 兩邊都係bb100 ,裝晒driver 都係有d lag

原帖由 Wai 於 2009-6-8 10:34 發表

不過remote desktop 真係好過vnc,我用ultra 兩邊都係bb100 ,裝晒driver 都係有d lag

唔係掛, bb100 都會 lag

原帖由 469394 於 2009-6-8 11:48 發表

唔係掛, bb100 都會 lag

應該係話d 圖 唔識update..我估係software 問題多過SPEED 問題

原帖由 zmzmzmzmzm 於 2009-6-8 10:05 發表
唔小心RE左HOME部機就奶曬野...
都係VNC 好D..我覺得-0-
因為我用緊-0-..
點解會奶野?