請問 REMOTE DESKTOP CLIENT 如何不顯示IP?

請問各位 REMOTE DESKTOP CLIENT端, 如何不顯示IP?
例如我要連去123.123.123.123
但REMOTE DESKTOP CLIENT端的電腦名稱我不想顯示IP地址 或 SERVER名稱, 有沒辦法做到呢?

請各位幫幫手,
因為公司國內員工要用remote desktop工作, 但又唔想比員工知個ip, 有冇辦法呢?

1.Define "My Computer name" in the remote server
2.Don't type the remote desktop's IP, just the "My Computer name" in the remote desktop connection.

P.S IP only .... otherwise, use other remote apps

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

原帖由 airhins 於 2009-6-9 13:43 發表
1.Define "My Computer name" in the remote server
2.Don't type the remote desktop's IP, just the "My Computer name" in the remote desktop connection.

P.S IP only .... otherwise, use other remote apps ...

多謝幫忙,
但如果有員工於佢私人電腦輸入該電腦名稱, 佢都可以隨時隨地都可以連入server.
我想連電腦名稱都係任意作的, 因有朋友的公司都可以做到, 但it部唔肯教佢.

原帖由 leonsy 於 2009-6-9 14:04 發表

多謝幫忙,
但如果有員工於佢私人電腦輸入該電腦名稱, 佢都可以隨時隨地都可以連入server.
我想連電腦名稱都係任意作的, 因有朋友的公司都可以做到, 但it部唔肯教佢.

SET PASSWORD 唔得咩 ?

原帖由 airhins 於 2009-6-9 14:38 發表

SET PASSWORD 唔得咩 ?

其實每個同事都有一個login a/c, 亦都個別set左限制
唻緊公司會轉fix ip,
同時都會轉左server個port no.
所以想用個方法隱藏個ip

考慮過用firewall, 但係本人不經常於香港公司, 所以支援有問題, 萬一有線絡問題, netvigator唔會整.

以上設定目的係唔想員工於公司以外地方入到公司server.

原帖由 leonsy 於 2009-6-9 14:04 發表

多謝幫忙,

但如果員工用佢私人電腦,就算你可以 set 到任作的電腦名比佢 connect,佢要 check 番你個 server ip 容乜易 ? (一句 ping 攪掂)

所以就算比你做到我覺得都只係防到君子防唔到小人,用途不大。

restricted access IP
only allow office IP (fix ip) to access your remote computer

原帖由 忌廉麻美 於 2009-6-9 15:52 發表

但如果員工用佢私人電腦,就算你可以 set 到任作的電腦名比佢 connect,佢要 check 番你個 server ip 容乜易 ? (一句 ping 攪掂)

所以就算比你做到我覺得都只係防到君子防唔到小人,用途不大。

我set左當員工一login入去server就即刻開個套程式, 離開程式會自動斷線, 已試過開唔到其它野.
應該ping唔到掛?