想問下有冇一些 Oracle 的環境模擬/練習器?

最近開始初學Oracle,
上堂時佢Set好晒, 俾你Login去練習.

但係如果想返屋企玩, 有冇一D software可以模擬Oracle的環境去練習?
(無論是否免費)

另外其他的Database如MySQL, Access等的Command同Oracle係唔係一樣的?
因為之前從來未學過Database

Thanks先

搵部夠RAM既機裝一套黎試比較實際

原帖由 tchterry 於 2009-10-23 09:39 發表
最近開始初學Oracle,
上堂時佢Set好晒, 俾你Login去練習.

但係如果想返屋企玩, 有冇一D software可以模擬Oracle的環境去練習?
(無論是否免費)

另外其他的Database如MySQL, Access等的Command同Oracle係唔係一樣的?
因為之前從來未學過Database

Thanks先

未學過database ? 一學就學 Oracle ?

原帖由 ntony 於 2009-10-23 09:42 發表
搵部夠RAM既機裝一套黎試比較實際

其實我都試過裝Oracle 11g , 都係裝親都Error

想問下裝完後, 會唔會有返打Command果個環境?
駛唔駛另外Set一個Database去Save底我做過的東西?(例如簡單的Table)

Thanks

原帖由 whiterabbit 於 2009-10-23 10:00 發表

我都唔想
個電腦課程(IVE HD)係學Oracle

Oracle 10g Express edition

http://www.oracle.com/technology/products/database/xe/index.html

可免費使用

原帖由 tchterry 於 2009-10-23 10:03 發表

我都唔想

真幸福~~

原帖由 tchterry 於 2009-10-23 10:03 發表

我都唔想
係學校度 copy d setup 檔黎裝唔得咩?

過多幾堂, 阿 sir 應該會開 VPN 俾你係屋企連返學校個 Oracle 度做野... 最少我果間 IVE 係咁

回覆 8# 的帖子

我嗰間無, 要自己裝...

我以前都裝過Oracle 10g Express, 響Linux上裝. 但後來都係舞唔掂, 返學校慢慢做.

而家要裝埋NetWaver學ABAP...

原帖由 whiterabbit 於 2009-10-23 10:00 發表

大學都係一教就 oracle la...