非非非非非專業 個人Win7 評檢 + 軟件兼容報告

***真正非專業***

Microsoft Windows 7 23/10/2009出爐。
是次 個人用了 Windows 7 Ultimate N 64bit 版本評檢
花了兩天的時間,弄壞又再修補硬碟的資料。
評測終於出現。

無可否應,這是一個不錯的作業系統。
最大的分別,這是64位元系統。
RAM再不是3.25GB了。4GB的RAM顯得更順暢。
RAMDISK已經不再需要。

用小弟那台電腦,操作上來,就像一部全新電腦一樣。
不論用IE8/MSN/WINRAR等等軟件 都得心應手。
而IE8的進步的確很明顯。可否重拾一哥地位呢?

刻意地用Winrar解壓~500MB FILE,大約只要 30秒
如果沒有錯的話,是軟件及系統兩者得到64位元的協助。

安裝Windows Live Messenger,明顯地比XP裝得較快

使用IE8時有一缺點,經常被詢問是否可裝Flash Player 及Actice X的問題。
其實這問題一早都已經存在。

遊戲兼容上,Dameon tools 4304竟安然過關,相信是天大的喜訊。
用上了Capcom的Street Fighter 4 benchmark, 出奇地,不論Highest 還是Lowest Setting ,花了半小時後,成績都總比起在XP差。

最後,我解決不到的Perferomace Test Error...

兼容軟件
-------------------------
Microsoft Office 2007 Enterprise(Eng)
Microsoft Games for Windows

Allway Sync
Adobe Flash Player
Dameon tools 4304(意外地兼容)
Firefox 3.5.3
JAVA EE 5 SDK
Navida 191.07 Win7_Vista_64bit_english Driver
Windows Live Messenger
Winrar 3.9 (x64 version)
迅雷 5.9.9.118 繁體中文版(有亂碼小問題)
千千靜聽 5.5.2

不兼容軟件
-------------------------
CyberLink PowerDVD Deluex 9.0.1501
Eset NOD Smart Security v4.0.314/v4.0.437
Microsoft Applocale

Built in interface

MS OFFICE 2007

Uninstaller

呼,好累。

其實佢係WIN6.1咁同WINDOWS VISTA相容嘅都唔會太大問題...
唔似XP上VISTA個KERNAL大改引起嘅大日大量軟件出現相容性問題 =)

原帖由 keithfunghk 於 2009-10-25 03:51 PM 發表
其實佢係WIN6.1咁同WINDOWS VISTA相容嘅都唔會太大問題...
唔似XP上VISTA個KERNAL大改引起嘅大日大量軟件出現相容性問題 =)

Kernal係咩,聽就聽過,但唔知咩來。

2 points:
1. RAMDISK已經不再需要? Why?
2. CyberLink PowerDVD Deluex 9.0.1501 不兼容?
Try 9.0.1428, this works well.

我WIN7 32bit
裝唔到daemon4304
話唔兼容

64 bit OS 比起32bit 一定會快一點~

原帖由 暴龍@JL 於 2009-10-25 15:54 發表

Kernal係咩,聽就聽過,但唔知咩來。

簡單嚟講
每個OS都有一套核心程式碼,呢套程式碼就叫做KERNAL

PowerDVD Ultra 9.0.2201.0 works on Windows 7

Microsoft Applocale 唔兼容,幾嚴重喎

ram disk 一定唔會唔需要啦
os support 咁多ram 都唔會將你d file 放落ram先
ram disk 可以做到強制將file 放落ram

原帖由 DarkHero 於 2009-10-25 18:25 發表
Microsoft Applocale 唔兼容,幾嚴重喎

ram disk 一定唔會唔需要啦
os support 咁多ram 都唔會將你d file 放落ram先
ram disk 可以做到強制將file 放落ram

Microsoft Applocale 要用 CMD +admin mode 安裝