為了0.5GB RAM安裝64bit Windows 7, 我還在考慮中

本人硬件:
Asus P5KPL-AM
PDC E6300 2.8GHZ
Magic Pro ATI 3650 512MB
Magic Pro ProHDTV Deluxe
160GB harddisk
Kingston DDR2 800 2GB x 2 = 4GB

本人現在使用32bit Windows 7 旗艦版, 系統顯示RAM只有3.5GB可用, 如果安裝64bit Windows 7 旗艦版, 是否可系統顯示RAM有4GB可用?原本可運行在32bit Windows 7 旗艦版上的software可在64bit Windows 7 旗艦版運行?例如DAEMON Tools Lite、Nero 9、Bitcomet 1.23免安裝版、WinRAR、Raysource、TotalMedia 3.5、Realplayer SP、Windows Live Messenger 2011、漢王、Qvodplayer、Gvodplayer、ppstream、pplive、NOD32......等。
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

DAEMON Tools Lite
WinRAR
NOD32
都肯定有64bit ver

你那堆Player都大概沒問題。

如果你部機既硬件係行64bit 既,點解重會downgrade用番32bit 軟件呢? 64bit既兼容性比32 bit的還要大,因為可以用番32bit既軟件,但drviers當然用番64bit啦~

我部機既評分比你差少少喎~~哈哈哈,唔知係咪64bit行得好D呢?

如果你會用adobe CS5.....

無64bit windows 唔洗諗有得用

所以64bit 應該係大勢所趨

如果你會用adobe CS5.....

無64bit windows 唔洗諗有得用

所以64bit 應該係大勢所趨 ...
wgpoon 發表於 2010-10-10 01:41

why ???

我是Windows 7 64bit 旗艦版都只係顯示3.75G可用

我是Windows 7 64bit 旗艦版都只係顯示3.75G可用
peterma 發表於 2010-10-10 07:05

你用緊onboard display???

why ???
ivan_lo 發表於 2010-10-10 03:13 AM

Premiere Pro CS5 要64bit Windows 先裝到

有64BIT咪裝64BIT既SOFTWARE LAW....
其實好多都可以用得返...

你可以試下64BIT 我都試過由32轉去64 E家又轉番32
同你一樣都系諗著認到4GB
但用落之後明顯感覺到慢左 (E.G 視窗放大縮少時o既特效明顯唔暢順)
而且裝野時好煩 會分多個資料夾叫program(64BIT?32BIT)  <--唔記得左32定64
雖然大部分32bit都裝到 但有d舊少少o既程式行32bit 系裝唔到 好似d舊pc game