部機無啦啦多咗兩個 account

我懷疑我係咪中咗毒, 但我掃過乜毒都冇.

有一日我冇熄機就出咗街, 返到嚟見到個 teamviewer 開住咗,
但我好肯定我冇開 teamviewer 同一定冇人掂過我部機, 我嗰刻已經覺得奇怪,
跟住就登出, 就發現多咗兩個 account, 而且有密碼的, 但係個密碼唔係我用緊嗰個,
所以我就入返我個 account 去控制台 DELETE 嗰兩個 account 嘅密碼佢,
再登入嗰兩個 account 裡面有啲咩, 裡面係同啱啱洗完機一樣,
之後我就 print 咗下面張圖.

我想問吓呢個情況正唔正常, 話晒我唔熟 win7, 如果真係毒 or 被 hack, 請問點樣打救 :funk:
thank you

部機會唔會係被Hack然後自己加多咗兩個帳戶啊?

似係俾人 hack 左... 試下睇 Event Log 有冇奇怪野, 如果冇俾人清走既話.

個 TeamViewer 係唔係你自己裝既?

似係俾人 hack 左... 試下睇 Event Log 有冇奇怪野, 如果冇俾人清走既話.

個 TeamViewer 係唔係你自己裝既 ...
Phil_123 發表於 2010-10-21 11:44

請問點 check  Event Log  ?
teamviewer 係我自己裝嘅,但係我肯定我嗰日冇開 teamviewer ,
另外尋日又多咗個 acoount,叫 "sqliadmin",
但係我已經喺前日 delete 咗 teamviewer  ,唔通仲 hack 緊?
我真係驚驚哋 :funk:
依家唯有拔咗條 LAN 線先熄機

17:53 更新:

已經知道點 check event log 了,
發現:
20/10/2010 19:10:39
A user account was created.
Account Name:                sqliadmin

但我嗰陣如果冇記錯嘅話係 cut 緊片,肯定冇 create account, 唔知有咩方法可以睇到同邊個程式有關聯呢