有冇人用過Imagex/Gimagex嚟備份系統?

最近更新完隻多語系Windows 7安裝光碟,於是就攞嚟玩下。
先裝Windows 7 HomePremium,然後Sysprep佢一次,入PE,用Gimagex Creat一個WIM檔;再Upgrade上Windows 7 Professional,Sysprep,Capture多一次;最後Upgrade上Windows 7 Ultimate,又再Capture多一次。

之後就Format咗個C:,然後嘗試還原。
結果還原之後重開,出現NTLDR is Missing。

有冇師兄知道當中發生咩事呢?
定係每次還原之後都要fix一次個Boot Loader/Boot Manager先至可以?

因為你用左PE1黎format,PE1黎FORMAT既話,PBR會變左做ntldr,所以會話missing ntldr

可以用bootsect 或者其他第3方工具黎更新番個mbr同pbr就ok了
bootsect /nt60 C: /mbr
*假設你既boot partition 係c:
詳細bootsect 用法可以 bootsect /help 自己睇

因為你用左PE1黎format,PE1黎FORMAT既話,PBR會變左做ntldr,所以會話missing ntldr

可以用bootsect 或者 ...
alax 發表於 2011-5-25 11:20

再問︰如果我嘅目標係一隻全新嘅Harddisk,未有任何Partition。
咁係咪即係都要用第三方工具嚟間咗Partition先,然後還原,再用bootsect.exe /nt 60
咁樣嚟Fix返佢?

再問︰如果我嘅目標係一隻全新嘅Harddisk,未有任何Partition。
咁係咪即係都要用第三方工具嚟間咗Parti ...
mdws2002 發表於 2011-5-25 11:28

係,係bootsect.exe /nt60,唔係/nt 60,中間無space的
印象中有d partition tool可以update埋mbr的

如果用PE3來format就唔需要

係,係bootsect.exe /nt60,唔係/nt 60,中間無space的
印象中有d partition tool可以update埋mbr的,至 ...
alax 發表於 2011-5-25 11:34

PE3即係Win7 PE?

PE3即係Win7 PE?
mdws2002 發表於 2011-5-25 11:38

是.....其實PE2(即VistaPE)都得

是.....
alax 發表於 2011-5-25 11:38

多晚返去試下先。
唔知閣下有冇好嘅Partition Tools推介,令到可以係XP PE入面都可以免取個bootsect.exe /nt60呢。

多晚返去試下先。
唔知閣下有冇好嘅Partition Tools推介,令到可以係XP PE入面都可以免取個bootsect.exe ...
mdws2002 發表於 2011-5-25 11:40

純分區用系統內置就已經夠用了,bootsect.exe 都係MS既野來的 Vista/win7 果個boot.wim內有

至於partition tool嘛,Paragon吧