[操作疑難] 請教Windows 7,32與 64 Bits的決擇

你好~本人最近想砌機,但依家RAM好平,砌到夠8GB都唔係太多錢...

但係上網睇就話Windows 7 32Bits 係只支援到4GB RAM...
要裝64Bits既Windows 7先可以Support 4GB RAM以上...

想問裝64Bits同我依家用緊既32Bits會有大分別嗎?
因為我都係主要用黎上網睇高清片同打下機咁...
同埋如果我真係用8GB RAM裝返邊種Windows會好少少?

THANKS~

你好~本人最近想砌機,但依家RAM好平,砌到夠8GB都唔係太多錢...

但係上網睇就話Windows 7 32Bits 係只支援到4GB RAM...
要裝64Bits既Windows 7先可以Support 4GB RAM以上...

想問裝64Bits同我依家用緊既32Bits會有大分別嗎?
因為我都係主要用黎上網睇高清片同打下機咁...
fila 發表於 5/10/2011 10:07

使用上不會有大分別,主要就是支援 RAM 數量的分別,其他分別主要是 OS 內部設計,Windows 7 64 bit 也可以執行絕大部份 32 bit 的軟件。

同埋如果我真係用8GB RAM裝返邊種會好少少?

THANKS~
fila 發表於 5/10/2011 10:07

你是指用什麼品牌的 RAM?那就很視乎個人喜好了,我自己就只用 Super Talent 的 RAM。

回復 2# Jamesbond007

其實有時我玩返一啲好舊既GAME,係咪用返相容性選擇已經OK?

因為我會玩 C&C 同 RED ALERT 果啲 64 BITS 唔知仲行唔行到...
因為有人話 AOC 都玩唔到(因為都好新)....

Thanks~

64BIT同32BIT差唔多,
不過睇你平時用咩軟件多,
鍾意用國產軟件就有可能有D莫名其妙的問題

Sure 64 bit

三部機 Win 7 64 bit 用左成年, 無問題, 大部分 software 包括廣東話 input 都係 32 bit

64 bit 可用 4GB 已上 RAM, 32 bit 只能用 3GB 多D RAM

自己用緊64BIT
沒有問題!GOOD!

Sure 64 bit

三部機 Win 7 64 bit 用左成年, 無問題, 大部分 software 包括廣東話 input 都係 32 bit

64  ...
peacehoperisc 發表於 2011-10-5 11:52

Max memory of 32-bit software can use 2G.

我8GB RAM
32bit 用 3.XGB RAM
RAM Disk 用盡 3GB (1G pagefile, 2G Temp File)
盡量打爆佢

Max memory of 32-bit software can use 2G.
computer1975 發表於 2011-10-9 11:45

Max around 3.5GB, more than 2GB

用32bit定64 bit睇ram數就可以了,
使用上冇咪分別。(64bit待機時用ram多32bit少少)
個人認為 :
4g或以下 32bit
4g以上 64bit