有無人在 Jumbo 買了簡體 win 7 ?

見網站有 boxset
其實用唔用到 ?

簡體會不會有些功能用不到 ? 例如玩不到英文 game

功能與繁體中文版或英文版沒有分別,但簡體中文版Windows只可以在內地激活。

回復 2# daemongmong

你是買了 ? 問了 Jumbo ? 還是段估 ?

PS 這個說法我都聽過,但是指國內發售版本
其他地區要用簡體的人點算 ?

用VPN 攞大陸IP裝唔裝到?

邊道都可以激活,簡體裝完去winupdate 裝語言包!改勿文都可以!我而家就用緊,家中仲有早前購入既升級版win7數隻未用,按裝時直接裝win7唔駛先裝xp/vista!

回復  daemongmong

你是買了 ? 問了 Jumbo ? 還是段估 ?

PS 這個說法我都聽過,但是指國內發售版本
其 ...
usei 發表於 2011-10-8 14:46

香港代理並沒有簡體中文版Windows 7發售,在香港個別店舖有售的是內地版;內地版的簡體中文版Windows 7必須在內地激活。

邊道都可以激活,簡體裝完去winupdate 裝語言包!改勿文都可以!我而家就用緊,家中仲有早前購入既升級版wi ...
du0449 發表於 2011-10-9 19:41

非旗艦版或企業版的不能轉語言。

邊道都可以激活,簡體裝完去winupdate 裝語言包!改勿文都可以!我而家就用緊,家中仲有早前購入既升級版win7數隻未用,按裝時直接裝win7唔駛先裝xp/vista!
du0449 發表於 9/10/2011 19:41

Windows 7 只有旗艦版 Ultimate 或企業版 Enterprise 可以在 Windows Update 下載語言包更改顯示語言的,專業版 Professional 及家用進階版 Home Premium 並不能做到。

邊道都可以激活,簡體裝完去winupdate 裝語言包!改勿文都可以!我而家就用緊,家中仲有早前購入既升級版wi ...
du0449 發表於 2011-10-9 19:41

仲有直接裝升級版而無先前視窗版本LICENSE的話
法理上你都係開心版, 咁又何苦...

非旗艦版或企業版的不能轉語言。
daemongmong 發表於 2011-10-10 00:50

原來唔係旗艦版轉唔到語言,明白!