裝左新WINDOWS7(32bits),但只能有限度使用其他更盤...

我一共有3隻硬盤
A:WIN XP
B:WIN 7
C:一般儲存用

我本身用緊WIN XP(32bits於A- HDD), 係WIN XP 下新裝 WIN7 去B - HDD度,
而家係2個系統並存. 但係,在WIN7下,只能有限度使用C硬盤,
情況一
無法使用EXE(or安裝檔)安裝軟件於win7系統, 一定要copy到 B硬盤目錄下先可以裝.
情況二
下載檔案時,無法指定存放到C硬盤. 只能放係A,B先,之後再COPY過去.

師兄們,唔知應該點解決呢?

THX

XP使用了加密?

XP使用了加密?
mdws2002 發表於 2012-1-16 12:52

唔清楚,一直都冇搞過隻XP,做加密
下載野時如下附圖
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

"只能有限度使用C硬盤"

唔係好明?

咁係Win7裡面disk manager見唔見到第三個硬盤?會唔會Win7未assign drive letter俾佢?

"只能有限度使用C硬盤"

唔係好明?

咁係Win7裡面disk manager見唔見到第三個硬盤?會唔會Win7未assign dri ...
eeeuser 發表於 2012-1-20 17:35

我見到有,到而家都未解決到下載檔案入去既問題....(看圖)
古怪情況:
第一次下載同名檔案,一定會出3樓既圖,於是分割區F就會出現一個0KB既同既檔案, 之後再下載同名檔案時就成功儲存到@@??

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

可能係UAC block咗?

可能係UAC block咗?
hold_find 發表於 2012-1-20 21:02

UAC=使用者帳號控制設定??
有4格選擇,我係第3格.

試吓最低果格,睇係唔係UAC問題

試吓最低果格,睇係唔係UAC問題
hold_find 發表於 2012-1-21 00:59

OK啦,好似平時咁做到所有野!! ^^
咁做有冇咩安全性上既問題?
THX

OK啦,好似平時咁做到所有野!! ^^
咁做有冇咩安全性上既問題?
THX
kb8kb82006 發表於 2012-1-22 10:26

amm...
有冇安全問題就唔太清楚
佢係block咗磁碟做"保險區域",一係你set番原本果格,再加番權限可以直接用磁碟,一樣得