[教學] Win10 環境,九方 XP,完美地運行

背景:

小弟愚笨,自從學懂了九方輪入法後,學甚麼輸入法也失敗,不管是毅力問題還是資質問題,注定呢世只能用九方,但問題係,九方輸入法的銷售,是每個 Windows OS 出一套,甚至 XP 年代,出了 SP3 後,無 bug fix,要用家付錢再買,正奸商!聽說最新的玩法,是要用家俾年金,3 年就要課。

無意中有新發現:

上星期,朋友教我,可以在 Win10 環境,裝回 Win7 的速成輸入法,當時我嗤之以鼻,關我蛋治?但返到屋企,又醒起,Win7 的台灣美式英語鍵盤,加台灣的速成輸入法,就是九方 XP 的「地基」,無了,Q9 就跑不動了,於是照這個方法,攪攪佢,方法如下:

https://answers.microsoft.com/zh ... 6-9135-03a415d524e2

攪好左,就係舊的 XP 環境下,將 Q9 條 folder 抄出來,放在 C: root,建立 short cut,有需要打中文時,就拿出來行,結果竟然一試 KO

小弟用的 Q9 是正版正貨,不鼓勵不建議大家用番硯,亦不會話你知,我朋友用綠色版的 Q9 XP 用同樣方法,竟然都...,大家請支持正版喔!

另外一提,我有試用過最新的 Win10 版本的九方,很差,速度好慢,有 bug,用 Q9 XP 好過佢。

Win10行Q9XP有咁麻煩咩

我都係用九方XP,新裝好個Windows 10第一次要用Admin身份行一次九方個exe,之後exit咗佢再用一般身份行個exe就正常用到。

我都係用九方XP,新裝好個Windows 10第一次要用Admin身份行一次九方個exe,之後exit咗佢再用一般身份行個ex ...
harryytm 發表於 2017-7-11 01:01 AM

正解,唔洗好似樓主攪咁多野。套祖傳2002版重用到衣家

快碼輸入法 用在win 10又點呢
聽聞 非常差的體驗
快碼之友 都轉了學 win 10 速成

快碼輸入法 用在win 10又點呢
聽聞 非常差的體驗
快碼之友 都轉了學 win 10 速成 ...
士碌架 發表於 2017-7-11 19:04

快碼之友會用yahoo keykey 輸入法匯入快碼個cin
得左,不個冇o西香港造字

仲用緊Q9 2002

快碼之友會用yahoo keykey 輸入法匯入快碼個cin
得左,不個冇o西香港造字
lyyau 發表於 2017-7-12 20:49

請問 cin 檔
是否用 UTF-8 格式

回覆 2# C-Leung 回覆 3# harryytm 回覆 4# Kennn
英文版Windows 10會打字出亂碼,每次行個exe都要手動選擇"統一碼上字"先會正常,係每次…
就算Admin身份行一次,都係每次要手動選擇"統一碼上字"

回覆  C-Leung 回覆  harryytm 回覆  Kennn
英文版Windows 10會打字出亂碼,每次行個exe都要手動選擇"統一 ...
咖喱小提琴 發表於 2017-7-16 06:44 PM

裝返中文語言、速成,就唔洗統一碼,不過要崖佢個英字方格仔