求幫忙....... MPC-HC 字幕一問

係咁既
小弟有時用 MPC-HC 睇戲,有時又用 INFUSE 喺 APPLE TV 上睇戲
但小弟發現,同一個 VIDEO,同一個字幕檔 (ASS),喺 MPC-HC 上播放時,字幕大好多
情況如下圖:
(左方係 MPC-HC,右方係 INFUSE)

由於係 ASS 字幕,FONT SIZE 設定係寫入字幕檔入面,估計與 MPC-HC / INFUSE 本身既預設 FONT SIZE 設定無關
小弟搵咗好耐,都唔見有任何方法可以令兩者字幕大小劃一
請問有無師兄有經驗,可以建議一下如何解決?
先謝過師兄們幫忙  
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

好明顯兩個字型是不同的, 其中一個軟體係用左自帶字型代了.

好明顯兩個字型是不同的, 其中一個軟體係用左自帶字型代了.
IanW 發表於 2018-1-31 13:40

唔該晒師兄
小弟目前面對另一個既困難,係 INFUSE PRO 無得 INSTALL 字型,而且又唔知道 INFUSE PRO 本身自帶係乜野字型......... 想喺 ASS 檔入面遷就返,卻唔知點揀字型

唔該晒師兄
小弟目前面對另一個既困難,係 INFUSE PRO 無得 INSTALL 字型,而且又唔知道 INFUSE PRO 本身 ...
botsang 發表於 2018-1-31 15:34

Apple上嘅產品用嘅字型,會唔會就係Apple自身嘅儷黑體?

Apple上嘅產品用嘅字型,會唔會就係Apple自身嘅儷黑體?
mdws2002 發表於 2018-1-31 15:39

小弟估 APPLE TV 用 HELVETICA,但試落又好似唔係....
儷黑體都唔係......

小弟估 APPLE TV 用 HELVETICA,但試落又好似唔係....
儷黑體都唔係......
botsang 發表於 2018-1-31 15:46

Apple TV嘅輔助使用入面,可以設定字型。
較大啲預設字型咁樣,得唔得?

Apple TV嘅輔助使用入面,可以設定字型。
較大啲預設字型咁樣,得唔得? ...
mdws2002 發表於 2018-1-31 16:14

試過,好似對 infuse 無影響(用 ASS 字幕時)
我估 infuse 有自己既 default fonts,唔跟 Apple TV OS