火狐58 點裝香港字?

如題。
今時今日竟然仲有網站未係unicode....
唔該晒!

有無網址提供參考吓?

首先可以試吓:右上角hamburger menu > More > Text Encoding > Chinese Traditional
呢個default 好似已經係HKSCS。
另外好似如果嗰頁declare 咗係用UTF-8,Text Encoding 個menu 就會唔俾揀其他選項。

其實係日月報嘅文章。一時間去又搵唔到邊篇有,只好 crop 一篇睇唔晒嘅專欄文章...

有三隻字火狐出唔到,但機械人app 就出到。

漢堡 menu 果度共有繁中無港中,以前係分開兩中的。咁快就統一咗?有無辦法裝返?
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

你嗰篇明報文章要畀錢先睇到。
但我喺明報網站入面(用緊UTF-8…)改咗幾隻字做你睇唔到嘅「着迹」,都能夠正確用普通嘅細明體嚟顯示:

另外有個網站轉載咗呢篇文章,都無問題。

會唔會你用緊比較舊嘅Windows?Vista 或以上嘅細明體好似都唔會有問題。(我幅圖用緊Win10)

或者你首先試吓將明報嘅字轉為用MingLiU_HKSCS 或其他你有嘅中文字型,睇吓可唔可以正常顯示。如果都係唔得,咁你點改firefox 嘅設定都唔會有幫助。

(圖入面我用咗自由香港楷書"Free HK Kai 4700"嚟做例子,突顯啲字型係有改變到)
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

漢堡 menu 果度共有繁中無港中,以前係分開兩中的。咁快就統一咗?有無辦法裝返?
dls2046 發表於 2018-2-8 16:47

分返開就無可能。至於點解要合拼呢度有講:
Bug 912470 - Merge big5-hkscs and big5 as per the Encoding Standard
(我只提供轉載;其實我睇唔明入面噏乜

回覆 4# Fanolian

唔該晒師兄。
我去引呢篇文果度,佢轉咗 unicode,係無問題的。
我係用 10 仔 1709 的,Firefox58.0.1
另外,我想問下點樣可以「將明報嘅字轉為用MingLiU_HKSCS」?
唔該晒。

不如你向明報反映仲好啦, 話晒你都係付費用戶
話時話我以前用 Unicode 補完計畫都唔用 HKSCS

回覆  Fanolian
另外,我想問下點樣可以「將明報嘅字轉為用MingLiU_HKSCS」?
dls2046 發表於 2018-2-10 01:12

好似我第二張圖咁,喺嗰段文字右click 再揀Inspect Element 「檢測元素」,然後喺彈出個框嘅右邊有個Rules 規則。
碌到最底應該有個font-family: 係無刪除到(即係用緊呢個rule),將個數值改做MingLiU_HKSCS。(我第二幅圖改咗做"Free HK Kai 4700")

呢個改動只係暫時性,reload 又會變返原狀。主要係想測試吓本身會唔會只係字型問題。

其實係日月報嘅文章。一時間去又搵唔到邊篇有,只好 crop 一篇睇唔晒嘅專欄文章...
有三隻字火狐出唔 ...
dls2046 發表於 8/2/2018 16:47

篇文用的是 Big5 還是 Unicode? 大大的 Window$ 有無裝 香港 HKSCS?
Unicode 的話, 照計 "着" 字應該是 UTF-8 而非 UTF-16!