中文年份中的「0」是怎樣打的?

例如 二零一八年,我見有啲人係打到個圓圈代替個「零」字的…好似好睇啲…其實係點打嘅?
唔該晒。

〇 U+3007 IDEOGRAPHIC NUMBER ZERO

更新:
Win10 嘅微軟倉頡/速成、微軟新倉頡/新速成都可以直接輸入unicode內碼選字。
方法(感謝C_Law):
在中文模式按「‵U3007」之後按 Space 或 Enter 上字。注意,開頭的「`」鍵是一般 Keyboard 的 「Tab」鍵之上、主 Keyboard 數字「1」鍵左邊。

Win10 拼音輸入法、GBoard拼音:
直接輸入ling(〇嘅拼音)可選(一開始選擇順序比較後,要搵);Win10拼音亦可輸入「V0」。(V-模式,再按數字0)

GBoard 倉頡/速成:
未搵到點打…… (手寫有機會揀中〇)
台灣中文全字庫話〇嘅倉頡碼係田(W)但我打唔到。

P.S. 〇 U+3007 IDEOGRAPHIC NUMBER ZERO 唔同○ U+25CB WHITE CIRCLE。網上好多有教打後者,因為某啲微軟輸入法可以叫個「輸入法整合器」出嚟搵字,入面好易搵到○ U+25CB WHITE CIRCLE 呢個「圖形」。亦都有人用全形嘅英文大楷O 代替(O U+FF2F FULLWIDTH LATIN CAPITAL LETTER O)。

=======
原文:

唔係個個輸入法都支援。
啱啱簡單試咗,微軟倉頡、微軟新倉頡、微軟拼音、GBoard嘅倉頡都應該打唔到。Swype 就用「口」碼(R)可以打到。(不過swype 已經死咗,唔會再有更新)
https://unicode.org/cldr/utility/character.jsp?a=%E3%80%87
https://zh.wiktionary.org/wiki/%E3%80%87
好似坊間好多自創嘅輸入法都可以自行加入相關編碼去打〇。

視乎你所選用嘅字型,〇○可以好大分別。

EPC 預設選用嘅微軟正黑體:

求其搵個最大分別嘅自由香港楷書:
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

多謝師兄咁詳細嘅解答…
原來一般倉頡係打唔到的…十仔內置嘅當然都係唔得啦
剛試過「香港倉頡 x64」輸入法,係打到 ○ 的!
個碼係 zxdg…

其實呢個輸入法都打到好多香港字…
嘅、啲、埗、搵、????、邨、啱、啩…等…
究竟呢個輸入法係邊個開發嘅呢?

去返英數再轉全形咪得咯,邊駛咁複雜

二O一八 就係咁簡單,半形 0,全形打o 出 O 代替

多謝師兄咁詳細嘅解答…
原來一般倉頡係打唔到的…十仔內置嘅當然都係唔得啦
剛試過「香港倉頡 x64」輸入法,係打到 ○ 的!
dls2046 發表於 2018-9-23 23:24

你呢個都係U+25CB WHITE CIRCLE 喎。

...

二O一八 ...
chue 發表於 2018-9-24 08:46

形狀有分別

去返英數再轉全形咪得咯,邊駛咁複雜

二O一八 就係咁簡,半形 0,全形打o 出 O 代替 ...
chue 發表於 2018-9-24 08:46

如果臨急打唔到〇,我都會揀O。正如你話齋,最方便,又呃得吓人。
人腦去睇未必有所謂,見到係個圈就得,係有時感覺差少少咁。但始於編碼唔同,有啲比較簡單嘅搜尋工具唔會幫你搜尋埋關聯字,搵「二O一八」會搵唔到「二〇一八」。
打到〇咪打,當學個正字。

呢條link嘅內容我改咗用唔同嘅圈圈去代表零,有啲真係分別唔大。
微軟正黑體:

細明體:

ゼロ
ZERO

〇(漢字零:十仔內置嘅打出嚟嘅,非英文O字)

唔係喎,不過就要用 GOOGLE 呢隻有 AI 既搜尋先得,個 AI 就係上年圍棋擊敗棋王果隻