[操作疑難] Potplayer 跳船 用MPC-HC 定 MPC-BE好?

轉睇4K /w HD AUDIO 後,發現畀POTPLAYER開始廢廢地(慢又疾),加MADVR 同LAV FILTER又唔太夾(特別係多屏幕同BYPASS AUDIO)。最近換咗SOUNDBAR駁電視XBOX 1X等器材,想駁埋電腦睇片但POTPLAYER 播4K視訊同音訊比較難搞好
想跳船,請教一下,應該用MPC-HC定MPC-BE好?我睇啲HTPC用家鋪文話用HTPC(電腦)輸出睇UHD電影係靚過碟機播碟,但我睇落又唔覺,可能自己用電腦唔識TUNE 啦!所以咪決心跳船用MPC HC/BE,就唔知邊個好,MPC-HC就驚佢突然暴斃,MPC-BE又怕疾!
睇過呢篇HC / BE 比較
https://www.5kplayer.com/video-m ... c-download-free.htm
唔知就如文章所講,播片用軟體解碼 同硬體加速嘅分別,兩者孰優孰劣?

都係一句:逐個試。

MPC-HC 吾係暴斃地左更新咩 ?
不過介面簡潔好用

自從開始有4K 10 bit HDR片,一直都係用MPC-HC+LAV filter+Madvr,簡單易用,又可睇埋張TV卡

MPC-HC 吾係暴斃地左更新咩 ?
不過介面簡潔好用
freefdhk 發表於 2019-1-11 16:42
官網停咗,依家得clsid獨力維護,最新版係1.8.4(19日前釋出)
https://github.com/clsid2/mpc-hc/releases

其實各有各好,每個都有啲問題,唔會十全十美,再加上片源唔同既時候,同一setting又未必得,而且用唔同硬件加上唔同filter,剩係試幾個filter 都有排試
搞左成個鐘用potplayer都睇唔到電視,掃到台兼打開彈左開好多filter,不過仲係無聲無畫面

用Potplayer試完好似暫時咁set最好,只食顯卡資源,用內置filter行D3D11 Native set返用RTX-2080Ti,聽講硬解係最快,等於Lav filter既D3D11 Auto(Native),但Lav video filter係MPC-HC咁set會開唔到張卡硬解
呢套片去到9x MB bitrate,再用埋Madvr出就食張卡50幾%,Madvr都係chroma set NGU sharp (high),解像都唔會變仍然係3840x2160p

咁樣用張顯示卡都係長期50幾度
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

用Potplayer試完好似暫時咁set最好,只食顯卡資源,用內置filter行D3D11 Native set返用RTX-2080Ti,聽講硬 ...
bbgirl223 發表於 2019-1-12 14:05
正噃~師兄覺得用DXVA 同LAV video filter 顏色同播放流暢度上有冇分別。小弟都效法師兄大大咁做

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

正噃~師兄覺得用DXVA 同LAV video filter 顏色同播放流暢度上有冇分別。小弟都效法師兄大大咁做

...
jc0604535 發表於 2019-1-12 22:51

Potplayer仲未搞到睇電視所以比較唔到兩個filter流暢度
通常會睇住無線新聞台下面條bar走緊既字黎set,如果係LAV video filter就set NVIDIA CUVID就最好
網上有些測試屏幕閃爍程式,就好似新聞台條bar咁
https://www.softpedia.com/get/De ... ents/PixPerAn.shtml
可能你接左兩個output,所以解像唔同左
另外LAV audio decoder同FFmpeg比較就同一setting下(無用surround,mixing to stereo),FFmpeg會較大聲。

Potplayer仲未搞到睇電視所以比較唔到兩個filter流暢度
通常會睇住無線新聞台下面條bar走緊既字黎s ...
bbgirl223 發表於 2019-1-13 00:31
師兄有用普通屏幕看3D電影嗎?小弟用potplayer怎樣調也不能把兩个影像合為一個,用powerdvd就可以(但快進或跳章節便非常卡頓<緩存中>),請問POYPLAYER/MPC 怎樣设定才能出到3D效果?