請教Print 野高手, PS 整左張A4 圖, 點先可以print 返一樣size?

因為幾乎所有printer 都會有四條白邊, 如果我喺photoshop 整左張210*297mm 既A4 圖
Print 出黎每條邊都有約5MM 空位, 即係成張圖縮細左5%左右

想問有無辦法做到, 例如我PS 入面150*120MM, PRINT 出黎都係150*120MM?
好似我上面既情況, 如果我喺PS 入面做張圖係200*287MM, 跟住揀A4 PRINT, PRINT 出黎會唔會縮左?

THANK YOU

因為幾乎所有printer 都會有四條白邊, 如果我喺photoshop 整左張210*297mm 既A4 圖
Print 出黎每條邊都有約 ...
tempo3010 發表於 2019-10-30 16:31

好多Printer 本身有"無邊打印", 你印之前Printer setting較就得
同PS 無關

好多Printer 本身有"無邊打印", 你印之前Printer setting較就得
同PS 無關
MAX100 發表於 2019-10-30 18:35

唔該晒師兄, 因為我係出去影印鋪print, 個職員同我講每部機都係咁
我想知普通影印鋪係咪已經有無邊打印既printer? 係咪普通野黎?
THX

Acrobat Print PDF果時有得揀Fit定Actual Size
揀Actual唔會放大/縮細, 只會cut走印唔到既邊位

至於無邊打印, 基本上得噴墨機先有(其實係會調轉, 放大左)
鐳射機係多數冇呢個功能

留意部部機既margin唔同
A4先得210mm, 你要200mm即係5mm margin, 未必每部機可以咁窄

另外仲要留意鐳射機印既時候係高溫, 熱脹冷縮
你印200mm凍左之後都可能會變199mm

仲有一個方法保證無邊
但成本貴好多
就係印A3再裁返走啲白邊

via HKEPC Reader for Android

唔該晒師兄, 因為我係出去影印鋪print, 個職員同我講每部機都係咁
我想知普通影印鋪係咪已經有無邊打印既 ...
tempo3010 發表於 2019-10-30 19:20

如果要大量彩色印, 唔好去影印舖, 去搵E-PRINT舖
俾個PS FILE佢地會同你搞

我想知普通影印鋪係咪已經有無邊打印既 ...
tempo3010 發表於 2019-10-30 19:20

唔該晒師兄, 用PS 改左張圖做195mm*282mm 再SAVE 做PDF
跟住去影印鋪叫職員幫我揀actual size, print 出黎無走樣係exact size

另外都多謝其他師兄既意見

如果要大量彩色印, 唔好去影印舖, 去搵E-PRINT舖
俾個PS FILE佢地會同你搞
MAX100 發表於 2019-10-31 11:35

因為我只print 幾張試下位, 如果合適先會印多d