[實用軟件] N 年前買既 win8 拉臣今日先來用

近來換左電腦, 改左用VM 入面既  Win10... 舊電腦既 license 綁左 M$ account 都唔知點入返新機.
醒起N年前舊幾水買左個 win8 upgrade license... 未用過... 直接key in 入去 win10... 即刻成功...

因為新 desktop 要行 OVMF BIOS 係純 UEFI, 古惑招用唔到.
但而家咁應該有事可以直接call M$幫手, 方便好多...

總算冇浪費果舊幾水

好主意。最近plan升級,硬件將會過剩,都諗緊用vm desktop。

C兄,係你個MS account information重睇唔睇到綁左個device?

近來換左電腦, 改左用VM 入面既  Win10... 舊電腦既 license 綁左 M$ account 都唔知點入返新機.
醒起N年前 ...
mcdull 發表於 2020-8-23 20:28

醒起N年前 ...
mcdull 發表於 2020-8-23 20:28

請問你裝到home 定pro 版?  我都有2個win 8 pro 既升級licence,唔知可唔可以裝都win10pro?

call M$唔會睬你
upgrade license唔可以用黎做clean install新機

請問你裝到home 定pro 版?  我都有2個win 8 pro 既升級licence,唔知可唔可以裝都win10pro? ...
hyperbola 發表於 2020-8-28 10:33

pro
定接裝 pro... 我本身冇入 SN... 跟住直接換呢組 SN 就 activate.. 唔駛 upgrade

C兄,係你個MS account information重睇唔睇到綁左個device?
tgo 發表於 2020-8-28 08:36

睇到...

pro
定接裝 pro... 我本身冇入 SN... 跟住直接換呢組 SN 就 activate.. 唔駛 upgrade ...
mcdull 發表於 2020-8-28 11:52

thanks

如果舊機重係度,試下甩左舊機個license先。

睇到...
mcdull 發表於 2020-8-28 11:57