想找壓影片軟件?

近年出的韓劇日劇中文字幕組, 都要1-2GB一集的mp4. 想問有無些壓片工具可以把mp4壓細些個size?
先謝謝.  

近年出的韓劇日劇中文字幕組, 都要1-2GB一集的mp4. 想問有無些壓片工具可以把mp4壓細些個size?
先謝謝.  :b ...
atomz 發表於 2020-10-31 20:28

Movavi Video Converter
也可以咁做.在YouTube開個帳戶.把影片上傳到YouTube.上傳後可以不公開.再從YouTube下載回來.
影片上傳到YouTube. YouTube會把影片壓縮到好細.

影響影片size的因素很多,如影片時長、比特率、幀率、解析度、檔案格式,各個因素的不同可能會導致影片的size或大或小。如果需要壓縮影片時長比較長的影片,可能會導致影片的解析度下降、畫面模糊等。如果需要壓縮影片,最好結合各方面的影響因素進行選擇。遇上需要壓縮影片的需求時,我一般是使用如下頁面的方法進行操作。
https://www.reneelab.net/how-to-compress-video-file.html

HandBrake

我會用 xmedia recode, 將影片轉格式做 mkv H265, 如果有 GTX1050 或 intel UHD onboard graphic card, 可以選擇硬壓會轉片快好多. 如有字幕要選用 "copy". 段片如果係高清1080, set bitrate 做 2000k, 720 就 set bitrate 做 1500k, 標清用 1000k 就夠. 呢個 setting 只有用 H265 先可以壓到咁低而又保持到質素. 補充一點, intel onboard graphic 壓片會靚過 n 記 card, 但會慢啲.

via HKEPC Reader for Android

我會用 xmedia recode, 將影片轉格式做 mkv H265, 如果有 GTX1050 或 intel UHD onboard graphic card, 可 ...
ink 發表於 2020-11-5 11:48

好奇一問 , 以前用顯卡壓片 , 部分畫格的畫質會變差變蒙. 反而 CPU 壓就沒有這問題,
現在的軟件能解決了 ?

好奇一問 , 以前用顯卡壓片 , 部分畫格的畫質會變差變蒙. 反而 CPU 壓就沒有這問題,
現在的軟件能解決 ...
freefdhk 發表於 2020-11-5 13:05

以前用 n 記壓片, 行nvenc, 的確係有你所講嘅問題, bitrate 太低, driver 做功差, 舊 software, 硬件入面嘅 video encoding 設計等問題都會引起呢個情況. 所以我先會指出用 GTX1050 之後嘅 n 記卡, 設計先夠成熟. 但即使同佢同期嘅 GTX 1030 都冇硬壓呢個功能, 呢一點要注意. 但如果你用 intel gpu 嘅 quick sync 做硬壓, 就起碼要 i系 第6代CPU 之後先會有得支援 H265. 而喺呢項 "工作" 作為考量嘅話, 就唔可以買有 "F" 編號嘅 i 記 CPU 喇.

以前用 n 記壓片, 行nvenc, 的確係有你所講嘅問題, bitrate 太低, driver 做功差, 舊 software, 硬件入面 ...
ink 發表於 2020-11-5 17:13

我張是 GTX970 難怪咁弱弱 ,  
不過下部機睇怕會 AMD CPU + AMD GPU
唔再玩 Intel + NVIDIA

從經驗得知 AMD 顯卡應該都有得用 vce 做硬壓, 速度係喺 intel onboard gpu 同 n 記卡之間, 但係因為外面傳言 AMD driver 有問題, 所以一直都冇買硬件返嚟試. 你張 GTX 970 都應該可以試下用 H264 硬壓, 但 bitrate 要比多一倍佢, 即係 1080嘅片要比 4000k 試下, 應該都唔會有 "起格" 同 "濛" 嘅問題

回覆 7# ink

nvenc除咗幫輕cpu外仲會影響埋片質?